Projectenkaart
Op tal van plekken zijn we aan het werk, vast ook bij jou in de buurt. Kijk via de kaart welk project in jouw gemeente speelt óf gebruik de zoekfunctie.
In de jaren ‘30 is de Aa gekanaliseerd. Dit kan zorgen voor wateroverlast of juist voor droogte. Aa en Maas gaat aan de slag met de Aa bij Heeswijk-Dinther.
Waterschap Aa en Maas herstelt de kade van de Hertogswetering en legt een natuurvriendelijke oever aan. Dit doen we samen met de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant.
De Astense Aa begint ten zuidoosten van Neerkant en mondt uit in de Aa bij Asten, vlakbij natuurgebied De Berken. Op meerdere plekken voeren we bij deze beek maatregelen uit.
We voeren maatregelen uit om de ecologische waterkwaliteit van de Astense Aa bij De Berken te verbeteren.
Aa en Maas en de gemeenten langs de Aa willen het Aa-dal versterken. Overheden en betrokkenen uit de streek werken aan een mooier, klimaatbestendig Aa-dal.
We richtten het beekdal van de Aa en Kleine Aa in Asten en Someren klimaatbestendig en natuurvriendelijk in. Dit was een deelproject van het overkoepelende project ’t Aa-dal Zuid.
We voerden maatregelen uit aan de Beekerloop in Asten voor het verbeteren van de waterafvoer en biodiversiteit.
Waterschap Aa en Maas ontwikkelt de Kleine Aa tot een natuurlijke en robuuste beek voor een klimaatbestendig beekdal. Zo zorgen we voor voldoende water voor het omliggende gebied en daarnaast ook voor voldoende afvoer van water in natte perioden. Dit project is onderdeel van het overkoepelende project 't Aa-dal Zuid.
In 2017 gingen we in het project Beekontwikkeling Peelseloop met verschillende onderwerpen gelijktijdig aan de slag: water, verkeer, leefomgeving, natuur en recreatie. Nu bereiden we werkzaamheden voor waarmee we een restopgave aanpakken.
‘Blauwe Poort Laarbeek’ verwijst naar de gemeente Laarbeek als waterpoort van de Peel. Waterschap Aa en Maas richt binnen dit project een traject van de Aa en de Boerdonkse Aa opnieuw in.
Sloten worden gereguleerd met stuwen en gemalen. Deze vormen een barrière voor vissen. Aa en Maas gaat aan de slag om deze vispasseerbaar te maken.
Natuurgebied de Maashorst kampt met droogte en de gevolgen van verdroging. Regen- en grondwater kan niet goed worden vastgehouden. Daardoor staat het grondwaterpeil te laag. Dat heeft effect op de landbouw en de natuur in het gebied zelf, maar ook op de omliggende gebieden.
Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren daarom de dijk tussen Cuijk en Ravenstein.
In 2017 zijn nieuwe normen voor waterveiligheid vastgelegd in de Waterwet. Sindsdien worden alle primaire waterkeringen in Nederland beoordeeld aan de nieuwe waterveiligheidsnormen (een soort APK keuring over de dijken). Het traject 36-5, oftewel ter hoogte van Doeveren, is om diverse redenen afgekeurd en moet worden verbeterd.
We gaan ongeveer 23 kilometer aan Maasdijk tussen Lith en Bokhoven versterken. In de komende jaren brengen we mogelijke oplossingen in beeld en maken we hoofdkeuzes voor het ontwerp van de dijk (voorkeursalternatief). Dit doen we in samenspraak met de omgeving.
Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren de dijk tussen Ravenstein en Lith en geven de Maas meer ruimte.
Het nieuwe beekdal biedt meer ruimte voor recreatie. We herstelden verloren gegane natuur. Zo voorkomt Aa en Maas wateroverlast in ‘s-Hertogenbosch.
We leggen langs de Leijgraaf in Heeswijk-Dinther rondom Het Schoor een ecologische verbindingszone aan met natuurvriendelijke oevers.
Tussen de gemeenten Maashorst en Boekel stroomt de Meerkensloop. Waterschap Aa en Maas gaat langs deze beek een nieuwe natuurstrook aanleggen om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo ontstaat meer leefruimte voor dieren en planten, wat de biodiversiteit zal stimuleren.
Het aanleggen van Ecologische Verbindingszone's langs delen van de Leijgraaf, Groote Wetering, Schijndelse- en Molenheide loop. Waar mogelijk combineren we dit met andere opgaven zoals vismigratieknelpunten.
We leggen ecologische verbindingszones aan langs delen van de Astense Aa, de Oude Aa en de Soeloop. Waar mogelijk combineren we dit met andere opgaven zoals vismigratieknelpunten of natuurvriendelijke oevers.
We gaan de Astense Aa in Neerkant verbreden. Dat doen we om de extra wateraanvoer in de toekomst voor de regio mogelijk te maken.
Voor de gebiedsgerichte aanpak Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek maken we samen met de gebiedspartners een visie voor het gebied. Zo helpen we Brabant op weg naar voldoende schoon water, schone lucht, gezonde bodem en minder stikstof: condities die goed zijn voor mens, leefomgeving, natuur en landbouw.
Aa en Maas zoekt in Smakterbroek naar ruimte voor water en een combinatie van landbouw, wonen en natuur. Dit doen we met landeigenaren, inwoners en ondernemers.
De Raamvallei heeft veel functies. Aa en Maas wil deze functies samenbrengen en het gebied beter toegankelijk maken. Samenwerking staat hierbij voorop.
De Graafsche Raam biedt unieke ontwikkelkansen op het gebied van water, natuur, cultuurhistorie en recreatie. Daarom gaan we aan de slag om deze kansen verder uit te denken en realiseren.
Waterschap Aa en Maas bracht in de periode 2021- 2022 het Kanaal van Deurne en de Helenavaart op orde brengen. Dit is nodig om de wateraanvoer voor de Peelregio in de toekomst structureel te vergroten.
Aa en Maas richt de Astense Aa opnieuw in. Het was een rechte beek met steile oevers. Dit is niet ideaal voor de waterhuishouding, maar ook niet voor planten en dieren.
De natuur rond Landgoed Heeswijk is afhankelijk van natte omstandigheden, maar staat onder druk door dalende grondwaterstanden. Aa en Maas herstelt de natuur.
We gaan de Hooge Raam en Halsche Beek herinrichten zodat de beken beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering kunnen.
Aa en Maas heeft De Gement in Vught en de omgeving van het Engelermeer ingericht als waterbergingsgebieden. Deze beschermen ‘s-Hertogenbosch tegen hoog water.
We willen ‘s-Hertogenbosch en omgeving goed beschermen tegen hoogwater. Daarom onderzoeken we de concrete opgave en mogelijke oplossingsrichtingen.
In 2005 zijn we gestart met het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze. We voerden een deel van het project al uit en gaan nu aan de slag met de Esperloop.
Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke en robuuste beek maken.
Sang en Goorkens is een ‘natte natuurparel’. Dit soort gebieden staan onder druk. Aa en Maas pakt daarom onder andere de waterhuishouding verder aan.
Voor de Natte Natuurparel Wijboschbroek is een gebiedsontwikkeling gestart. Belangrijk doel is vernatting om soorten als blauwe rapunzel en eenbes te behouden.
In ons werkgebied richten we beken en sloten natuurvriendelijk in. Dat doen we door diverse maatregelen uit te voeren. We zorgen voor meer leefruimte voor planten en dieren, dat stimuleert de biodiversiteit. En we verbeteren met maatregelen de ecologische waterkwaliteit. We gaan in diverse deeltrajecten aan de slag.
Aa en Maas en gemeente Boxmeer passen de Oeffeltse Raam aan zodat deze de gevolgen van klimaatverandering beter aankan. We werken samen met belanghebbenden.
Aa en Maas verbetert de watervoorziening in het stroomgebied van de Biezenloop. We verbeteren onder andere de balans tussen peilbeheer en lokale waterbehoefte.
Om gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen, passen we ons watersysteem aan. Ook binnen project Goorloop-Snelle Loop: in Gemert-Bakel, Helmond en Laarbeek.
Aa en Maas werkt aan een beter watersysteem in St. Anthonis en Boxmeer. Waarom? Veranderd grondgebruik, nieuwe wensen en behoeften en klimaatverandering.
Het Peelkanaal met zijn rijke historie in ere herstellen, dat is wat waterschap Aa en Maas voor ogen heeft gehad in dit gebied. Door de aanleg van ecologische verbindingszones, vispassages en recreatiemogelijkheden is het landschap verrijkt voor zowel mens als dier.
Na ontginning van het Peelgebied lag de Deurnsche Peel in een sterk ontwaterd landbouwgebied. Aa en Maas ging verdere verdroging tegen en herstelde het hoogveen.
Nationaal Park De Groote Peel is een natuurgebied in Limburg en Noord-Brabant. Aa en Maas werkte hier aan het herstel en behoud van het bijzondere hoogveen.
Het unieke hoogveenlandschap van de Deurnsche Peel dreigt te verdwijnen. Aa en Maas gaat aan de slag om de natuur in de Peel te behouden.
De rioolwaterzuivering Oijen is bijna 50 jaar oud en toe aan renovatie. We moderniseren de zuivering en investeren in nieuwe technieken om meer medicijnresten en andere verontreinigingen uit het afvalwater te halen. Zo zorgen we voor schoner water in de beken en in de Maas. Eind 2022 zijn we gestart met de renovatiewerkzaamheden. Naar verwachting duurt de renovatie 3 jaar.
We herstellen het stamriool tussen onze rioolwaterzuivering in Oijen en Oss. Het stamriool is de hoofdverbinding tussen Oss en onze rioolwaterzuivering Oijen. Vanwege de lengte van dit stamriool (4,5 km) voeren we de werkzaamheden in fases uit. Inmiddels zitten we in de vierde en laatste fase (1,5 km). Dit deel loopt hemelsbreed van de Paalakkerweg tot aan de Brabantstraat in Oss.
Aa en Maas wil samen met boeren meer grip krijgen op de waterkwaliteit in de landbouw. We bepalen samen welke mestmaatregelen haalbaar en effectief zijn.
Waterschap Aa en Maas gaat de Sint Jansbeek ontwikkelen tot een meer natuurlijke beek, passeerbaar maken voor vissen en onderzoek doen naar de mogelijkheid van een ecologische verbindingszone door Vortum-Mullum.
De Slievense Loop voert water af. Aan het begin van de loop zit een rioolwateroverstort die bij hevige neerslag vol loopt met als gevolg dat de noodklep open gaat. Dit zorgt voor overlast van vervuild water. We voeren maatregelen uit om deze problemen te verkleinen.
Bij de benedenloop van de Snelleloop gaan we aan de slag met verschillende opgaven: beekontwikkeling, vispasseerbaarheid en aanleg van een ecologisch verbindingszone (EVZ).
De komende jaren willen we micro-waterkrachtcentrales plaatsen bij de vier grootste stuwen in ons gebied. Hiermee wekken we stroom op voor de stuw en kunnen we ook stroom aan net leveren. Dit past in onze ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.
‘t Aa-dal Zuid heeft verschillende functies. Op het gebied van onder andere water, natuur, landbouw en recreatie. Aa en Maas wil dat deze elkaar versterken.
Gebiedsvisie ’t Gulden Land: opgave voor afvoer van stedelijk water, ontwikkelen van natuur en stimuleren van recreatie door de gemeenten Laarbeek, Helmond en waterschap Aa en Maas.
Spuisluis Crèvecoeur is een barrière voor vissen die vanuit de Maas de beken op willen zwemmen. Daarom hebben we hier Vispassage Crèvecoeur aangelegd.
Waterschap Aa en Maas gaat maatregelen uitvoeren om grondwaterstanden te verhogen en voldoende grondwater te blijven behouden. Zoals het plaatsen van stuwen en minder diep maken van beken.
We gaan een deel van het watersysteem rondom De Rips en Elsendorp opnieuw inrichten. Dit doen we om het watersysteem klimaatrobuust te maken.
Waterschap Aa en Maas legt op alle zeven rioolwaterzuiveringen velden met zonnepanelen aan. Deze zonneweides leveren een grote bijdrage aan een energieneutraal waterschap.