't Gulden Land
Samen met de gemeente Helmond en gemeente Laarbeek gaan we onder de noemer ’t Gulden Land het gebied ontwikkelen van de Kop van Aarle-Rixtel via de Bundertjes tot aan het centrum van Helmond-Noord. De naam ’t Gulden Land verwijst naar de Gulden Aa die door het gebied stroomt en het Gulden Huys dat vroeger in het Aarle-Rixtelse deel van het gebied stond. We gaan de komende jaren samen werken aan het versterken van de natuur, water, cultuurhistorie en recreatie in het gebied.
Nieuws
- Nieuwsbrief maart 2021
- Kop van Aarle-Rixtel – Terugkoppeling en schetsontwerp
- Nieuwsbrief november 2020
- Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst Laarbeek, Helmond en waterschap Aa en Maas 2018
- Het Gulden Land, zo heet het gebied tussen Aarle-Rixtel en Helmond voortaan
- Krantenartikel Eindhovens Dagblad d.d. 9 mei 2019 (pdf, 172 kB)
- Plannen voor kop van Aarle-Rixtel krijgen steeds meer vorm
Locatie
Het projectgebied ligt ten oosten van Aarle-Rixtel en ten noorden van Helmond. Het betreft een gebied dat voornamelijk gericht is op agrarisch- en natuur gebruik. Het gebied wordt begrensd door de Oude tak van de Zuid-Willemsvaart, de omleiding van de Zuid-Willemsvaart en de wijk ‘De Eeuwsels’. Inclusief de kanalen is het gebied waar concrete maatregelen kunnen gaan plaatsvinden ongeveer 275 ha. De Aa en de Gulden Aa doorkruisen het gebied.
Wat gaan we doen?
Het waterschap gaat in het gebied de volgende opgaven realiseren en oplossen:
- We gaan 2,5 km van de Gulden Aa ontwikkelen tot een natuurlijke beek;
- We gaan 1,1 km van de Aa ontwikkelen tot een natuurlijke beek in combinatie met de aanleg van een ecologische verbindingszone;
- In het natuurgebied de Bundertjes herstellen we een deel van de Aa en maken we de stuw bij Aarle-Rixtel vispasseerbaar;
- We vernatten 18,7 hectare verdroogd natuurgebied en richten het gebied in met de daarbij horende flora en fauna;
- We lossen de bestaande knelpunten die wateroverlast veroorzaken op.
Planning
Om over de concrete uitwerking van ‘De Kop van Aarle-Rixtel’ met ons mee te denken, worden begin juli 2020 voor belanghebbenden bijeenkomsten (werkplaats) georganiseerd. Natuurlijk worden deze werkplaatsen gehouden met inachtneming van de Corona-maatregelen van het RIVM.
Wat hebben we gedaan?
Voor het gebied is een visie (pdf, 30 MB) opgesteld. Om de ideeën uit deze visie te realiseren, gaan we samen met inwoners en belanghebbenden in het gebied verder aan de slag om dit uit te werken in deelprojecten: van visie naar een concreet ontwerp. Als eerste gaan we aan de slag met het maken van een ontwerp voor de ‘Kop van Aarle-Rixtel’. De Kop is een bijzonder gebied, dat gewaardeerd wordt om de rust en het vrije en fraaie uitzicht bij de kanalenviersprong.
Samenwerkingspartners
- Gemeente Helmond
- Gemeente Laarbeek
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van 't Gulden Land:
Blauwe Poort Laarbeek

Gemeente Laarbeek is de waterpoort van de Peel. Aa en Maas richt hier een traject van 8,5 kilometer opnieuw in. We combineren werkzaamheden op diverse gebieden.
Optimalisatie peilbeheer Goorloop - Snelleloop

Om gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen, passen we ons watersysteem aan. Ook binnen project Goorloop-Snelleloop: in Gemert-Bakel, Helmond en Laarbeek.
Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze

In 2005 zijn we gestart met het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze. We voerden een deel van het project al uit en gaan nu aan de slag met de Esperloop.
Contact
Ernst-Jan Melisie

- Functie
- Projectleider
- Telefoon
- 073 615 82 26
- emelisie@aaenmaas.nl
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!