Nieuws
Zoeken in de index

Altijd al eens willen zien hoe een rioolwaterzuivering werkt? Kom dan naar onze open dag op de rioolwaterzuivering in Oijen op zaterdag 11 maart van 12:00 tot 17:00 uur. Een leuk en leerzaam uitje met activiteiten voor alle leeftijden. Meld je tijdens deze Waterdag aan voor een rondleiding langs de verschillende zuiveringsstappen op de rioolwaterzuivering, leer meer over hoe we medicijnresten uit het afvalwater halen, wat je kunt doen met water rondom je eigen huis, knutsel waterdieren met de Afvaljuf, kom waterdiertjes scheppen en ontdek het waterleven.

Januari was een kletsnatte maand. In sommige delen van ons werkgebied viel tot twee keer meer regen dan in een gemiddelde januari. We hebben zoveel als mogelijk van dat water in de ondergrond laten trekken. Mede daardoor zijn de grondwaterstanden dan ook flink gestegen. Hoe het watersysteem er verder voorstaat, lees je in dit waterbericht.

1 februari 2023. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de grootste natuurramp in de 20e eeuw in Nederland plaatsvond. De Watersnoodramp in 1953. Dagelijks werken wij samen met andere waterbeheerders in Nederland aan veilige dijken en een veilig waterpeil.

Vorige week kwamen studenten uit Libanon, Eritrea, Duitsland, Kenia, Egypte en Burkina Faso op bezoek bij Aa en Maas. Zij volgen de Masteropleiding ‘Water and Sustainable Development’ aan de IHE Delft Institute for Water Education. Binnen dit lesprogramma kregen ze de opdracht om te kijken naar de implementatie van de Kaderrichtlijn Water in Nederland en in het bijzonder hoe de verschillende overheidsorganisaties daarin samenwerking. Hiervoor haalden ze informatie uit de literatuur en uit een aantal interviews, onder andere met onze collega Edwin Hes, adviseur gezond en schoon water.

Onze procesoperator Joost van Erp (23 jaar) zit bij de laatste 10 kandidaten voor de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2023. Daar zijn we als organisatie mega trots op! FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk reikt ieder jaar de prijs Jonge Ambtenaar van het Jaar uit. Dit jaar staat in teken van het vertellen van de pionierverhalen. Voor ons is Joost al een winnaar!

We gaan in samenwerking met de gemeente Land van Cuijk de Graafsche Raam natuurlijker inrichten. De eerste voorbereidende werkzaamheden starten in februari. Er moet namelijk ruimte gemaakt worden voor o.a. poelen en bloemrijk grasland. In samenwerking met Meer Bomen Nu worden daarom jonge boompjes geoogst. Iedereen kan meehelpen met het oogsten tijdens de eerste oogstdag op vrijdag 10 februari van 10:00 tot 16:00. Vervolgens kan je jouw oogst direct meenemen of iedereen die geïnteresseerd is kan de boompjes later gratis ophalen om ze een nieuw thuis te geven in de regio.

Op woensdag 25 januari was de officiële start van de Torwash demonstratie-installatie op onze rioolwaterzuivering Land van Cuijk. Het afgelopen jaar hebben we samen in bouw-teamverband met Torwash, TNO en Eliquo hard gewerkt aan het ontwerp en alle bijkomende zaken zoals vergunningen, veiligheid en integratie op de zuivering. De techniek Torwash zorgt dat slib zonder hulpstoffen onder hoge druk en hoge temperatuur wordt behandeld. Hierdoor wordt het eindproduct slib veel droger. Zo droog dat nu zelfs wordt onderzocht of dit als brandstof kan dienen.

Eind januari... te laat voor goede voornemens? Bij Aa en Maas kun je hier het hele jaar door aan werken. We hebben namelijk veel aandacht voor vitaliteit en gezonde medewerkers. Want als je fysiek en mentaal sterk en energiek bent, heb je meer plezier in je werk. Daarom krijg je veel ruimte om je werk flexibel in te richten, hebben we leuke programma’s om beweging te stimuleren en kun je gebruik maken van coaching. Gezonde collega's, daar gaan we voor!

Elke dag werken we aan veilige dijken. En als het water stijgt, zetten we dijkwachten in om onze dijken goed in de gaten te houden. Daarvoor worden ze opgeleid en jaarlijks getraind. Wil je ook dijkwacht worden en meer leren over onze dijken? Ben je fit en kun je dagelijks tussen de 15 en 20 km lopen? En ben je flexibel inzetbaar bij hoogwater? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken!

In 2022 zijn er in Brabant in totaal 3560 muskusratten gevangen. Dat is een daling van 21% ten opzichte van 2021. Daarnaast is het aantal beverratvangsten zo goed als gelijk gebleven. In onderstaande tabel zie je de verdeling per waterschap. Muskus- en beverratten worden gevangen omdat zij schade aanbrengen aan de dijken. Door hun graverij brengen zij de stabiliteit van de dijken in gevaar.
Altijd op de hoogte?
Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Persinformatie
Waterschap Aa en Maas geeft graag informatie aan de pers. Of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen, projecten, incidenten of ander soort gebeurtenissen. Wij staan jou graag te woord.
Nieuwsbrieven
Hier kun je je inschrijven voor een (of meerdere) van onze nieuwsbrieven. Vink aan welke nieuwsbrief je wenst te ontvangen.