Nieuws
Zoeken in de index

De komende dagen loopt de temperatuur op naar meer dan 30 graden. Lekker weer om te zwemmen. Je onderdompelen in koud water is goed voor lichaam en geest. Heerlijk, maar let wel op: je kunt niet overal zwemmen. Alleen officiële zwemlocaties zijn schoon en veilig. Vanwege gezondheidsrisico’s raden we mensen en dieren af om op andere plekken te zwemmen.

Op zomerse dagen is er niets zo leuk als op een SUP-board of in een kano peddelend de natuur te verkennen. Maar mag je zomaar overal je kano of plank te water laten?

Woensdag 8 juni jl. ondertekenden Peter van Dijk, lid dagelijks bestuur waterschap Aa en Maas en wethouder David Sölez van de gemeente Land van Cuijk een uitvoeringsovereenkomst voor de herinrichting van de Oeffeltse Raam. Met deze ondertekening kunnen de voorbereidende werkzaamheden van start gaan. De beek wordt aangepast zodat deze beter de gevolgen van de klimaatverandering op kan vangen.

Wil jij de natuur een handje helpen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat er onderwater leeft? Ga op stap met een schepnet en help waterschap Aa en Maas om de waterkwaliteit in kaart te brengen.

Het pinksterweekend was kletsnat. Vooral zondag 5 juni viel er heel veel regen. Het natst was het rond Den Bosch, Berlicum en Rosmalen. Daar viel ongeveer 100 mm, rond Veghel ongeveer 70 mm. Dat is extreem veel. Normaal valt er in de hele maand juni ongeveer 65 mm regen. De zware regenval heeft op verschillende plekken in ons werkgebied geleid tot overlast.

Van piekbuien tot droge periodes. We moeten steeds beter inspelen op weersextremen. En dat doen we onder andere door het automatiseren van onze stuwen. Inmiddels zijn al meer dan 360 stuwen geautomatiseerd.

Mei begon droog. Maar vooral in de tweede helft van de maand vielen er verspreid over ons werkgebied (onweers)buien. Daarbij was mei vrij koel. Die combinatie zorgde ervoor dat het niet nog droger werd. In het zuiden van het werkgebied valt al het hele jaar opvallend minder neerslag dan in de rest van het gebied. Het zuiden is daarom ook het droogst.

Als je in Oss je tanden poetst of in Ravenstein de wc doortrekt, belandt het vieze water uiteindelijk bij onze rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Oijen. Per dag komt hier het afvalwater van wel 300.000 inwoners uit Oss en omgeving binnen. De rwzi is bijna 50 jaar oud en renoveren we de komende jaren vrijwel helemaal. Hierdoor zal het afvalwater nog schoner de zuivering verlaten.

Als sloten en beken dichtgroeien, belemmert dat de aan- en afvoer van water. Dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij wateroverlast door hevige regenval. Daarom maaien we de oevers van sloten en beken. De eerste maaironde start op 1 juni.

Steeds vaker krijgen we te maken met wateroverlast door piekbuien en met watertekorten door langere droogte. Om het kostbare water op te vangen en vast te houden, legden we in Laarbeek een waterhouderij én waterberging aan.
Altijd op de hoogte?
Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Persinformatie
Waterschap Aa en Maas geeft graag informatie aan de pers. Of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen, projecten, incidenten of ander soort gebeurtenissen. Wij staan jou graag te woord.
Nieuwsbrieven
Hier kun je je inschrijven voor een (of meerdere) van onze nieuwsbrieven. Vink aan welke nieuwsbrief je wenst te ontvangen.