Onderhoud van de dijken langs de Maas


We onderhouden de dijken langs de Maas: twee keer per jaar maaien we de begroeiing en zetten we schapen in als mini grasmaaiers. Dat doen we voor de veiligheid: een goed onderhouden, stevige dijk beschermt ons  tegen water.

Het belang van goed onderhoud

Een goede dijkbekleding beschermt de dijk. Kruidenrijk grasland werkt het beste. De wortels van verschillende grassen, kruiden en planten houden de grond stevig bij elkaar. Als we de dijk niet onderhouden, krijgen plantsoorten als berenklauw, ridderzuring, groot hoefblad, brandnetels en distels de overhand. Zij verdringen andere planten en laten in de winter kale plekken achter waardoor de dijk minder sterk wordt en gevoeliger is voor erosie door water.

Zorgvuldig maaien

Bij het onderhoud houden we rekening met verschillende factoren.

  • Door niet te vaak te maaien, kunnen planten hun energie stoppen in wortelvorming in plaats van bladvorming. Dat is goed voor een stevige dijk.
  • We hebben oog voor de aanwezige planten en dieren. We houden ons aan de Natuurbeschermingswet (voorheen de Flora- en faunawet) en gaan nog een stap verder.
  • Op plekken waar beschermde planten groeien, maaien we op een ander moment.  Bloeiende planten trekken immers vlinders en andere insecten aan.

Maaien van de dijken

We zijn aangesloten bij het Deltaplan Biodiversiteit, een bundeling  van initiatieven  om de variatie in planten en dieren  te stimuleren. Onze dijken bieden  een uitgelezen kans. Daarom maaien we in twee keer.

Maaironde 1

De eerste maaironde is verdeeld in 2 maaigangen. Begin mei maaien we de binnenkant van de dijk . Voordat we beginnen checken we de  flora- en fauna.  Bijzondere soorten en broedplekken worden gemarkeerd en daar maaien we omheen. Op de buitenkant van de dijk blijven de bloeiende planten staan, zodat vlinders en andere insecten daar hun voedsel en schuilplekken vinden. De tweede maaigang aan de buitenkant van de dijk  is eind juni.  Insecten en vlinders verhuizen dan naar de binnenkant van de dijk, want daar bloeien de planten weer.

Maaironde 2

De tweede maaironde is  in september wanneer de planten zijn uitgebloeid en uitgezaaid. Dan maaien we wel de hele dijk zodat we goed voorbereid zijn op het hoogwaterseizoen van 1 oktober tot 1 april.

Pilot ‘Kleurkeur’

Op 2 locaties langs de Maasdijk en bij het Drongelens kanaal voeren we een pilot uit met de Kleurkeur. We laten hier ook in de tweede maaironde een deel van de begroeiing  aan de binnenkant van de dijk staan. Zo kunnen insecten ook  in de winter overwinteren.  We houden in de gaten welk effect dit heeft op de erosiebestendigheid van de dijk  om te beoordelen of we het maaien op deze manier  kunnen uitbreiden naar andere plekken.

Meer informatie over de Kleurkeur

Onderhoud door schapen

Op sommige delen van onze dijken grazen schapen. Zij functioneren als natuurlijke maaimachines. Het onderhoud met schapen begint  op 1 april en duurt tot 1 oktober. Op sommige plekken lopen de schapen tussen vaste raster. Op andere plekken gebruiken we zogeheten flexnetten. Een grote groep schapen loopt dan op een klein stuk van de dijk en na een aantal dagen verschuiven ze naar een ander stuk. De combinatie van maaien en flexibele begrazing komt ook de biodiversiteit ten goede.

Na het maaien

De aannemer voert het maaisel af. Zo voorkomen we dat de grasmat verstikt en er ongewenste plantensoorten verschijnen die andere plantensoorten verdringen. Door te maaien worden kale plekken en andere beschadigingen zichtbaar die we herstellen. In de meeste gevallen is de kwaliteit van het maaisel goed genoeg om te gebruiken als veevoer. Als dit niet het geval is wordt het gecomposteerd.

Vragen? We helpen je graag!