Zelf regelen
Wil je flexibel beregenen? Dat mag, als je aan voorwaarden voldoet en als je een bedrijfswaterplan hebt. Meer informatie vind je op deze pagina.
Ben je het niet eens met een beslissing van ons bestuur, dan kun je binnen zes weken een bezwaarschift indienen.
Meer weten over hoe een rioolzuivering of gemaal werkt? Plan dan een excursie met rondleiding. Zowel basisscholen als andere belangstellenden zijn welkom.
Wil je iets delen over een onderwerp dat besproken wordt bij een openbare vergadering? Dan kun je daarvoor een verzoek indienen. Je krijgt dan maximaal vijf minuten tijd om het woord te voeren.
Ben je van mening dat een van onze bestuurders of medewerkers zich niet correct heeft gedragen, dan kun je daarover een klacht indienen.
Heb je een agrarisch bedrijf buiten een beschermd gebied en wil je gaan beregenen met grondwater? Dan moet je daar een melding van doen.
Wil je grondwater onttrekken via bronbemaling of sleufbemaling? Dan moet je rekening houden met een aantal regels. Check of je moet melden of een vergunning nodig hebt? Meld altijd de start en einde van het lozen van het bronneringswater bij ons.
Heb je een vergunning en start of stop je met werkzaamheden, zoals het aanleggen van kabels en leidingen, het plaatsen van een hek langs een watergang of het aanleggen van een dam met duiker? Meld dan de start en het einde van de werkzaamheden.
Ruik of zie je iets vreemds, heb je ergens last van of kan iets beter in of rondom water? Denk aan slechte waterafvoer, watervervuiling, illegaal gedumpt afval of dode dieren. Maak dan een melding.
Ga je in of bij oppervlaktewater aan de slag met steenachtige bouwstoffen of baggerspecie? Dan moet je wellicht een melding doen via het Meldpunt bodemkwaliteit.
Heb je een vergunning voor het onttrekken van grondwater of een bedrijfswaterplan? Geef dan door hoeveel grondwater je vorig jaar onttrokken hebt.
Organiseer jij een evenement in, bij of op het water? Geef dit door. We kijken of je een ontheffing of vergunning nodig hebt. Zo voorkomen we dat onze dijken, oevers, beken en sloten beschadigen.
Wij doen er alles aan om schade en overlast te voorkomen en tot een minimum te beperken. Heb je toch schade? Dan kun je dat doorgeven en heb je mogelijk recht op een schadevergoeding.
Leg jij bijvoorbeeld een insectenhotel, poel of houtwallen aan. Dan kun je subsidie aanvragen. Met zulke initiatieven draag je namelijk bij aan het vergroten van de biodiversiteit.
Als jij bijvoorbeeld een groen dak aanlegt of een regenton koopt, kun je subsidie aanvragen voor klimaatbestendige maatregelen.
Je wil een vissteiger aanleggen, een lesprogramma ontwikkelen of een picknickplek maken. Voor initiatieven op het vlak van recreatie, cultuurhistorie, watergebonden archeologie en/of educatie kun je subsidie aanvragen.
Als agrariër of particuliere grondeigenaar in Noord-Brabant kun je subsidie aanvragen voor het vasthouden en/of bergen van water en het nemen van maatregelen die zorgen voor schoon water zodat er verschillende soorten planten en dieren kunnen leven.
Ga je aan de slag in de buurt van water? Dan kan het aanvragen van een vergunning bij het waterschap nodig zijn. Doe de vergunningcheck op deze pagina.
Wil je iets weten over ons handelen? Dien dan verzoek in. De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt je recht op informatie van de overheid. Vragen over je belastingaanslag? Bel dan naar de BSOB.
De Belasting Samenwerking Oost Brabant (BSOB) regelt de belastingzaken voor ons. Meer over de belastingaanslag, tarieven, kwijtschelding, bezwaar en betalen belasting.
Heb je als projectontwikkelaar, adviesbureau of gemeente een plan voor landelijk of stedelijk gebied waarin waterbelangen spelen? Dan is een watertoets verplicht.