Nieuws
Zoeken in de index

We herstellen het stamriool tussen onze rioolwaterzuivering in Oijen en Oss. Deze hoofdverbinding tussen Oss en onze rioolwaterzuivering Oijen is aangelegd in de jaren ’60 en is inmiddels sterk verouderd. DTV Nieuws bekeek de bijzondere werkomstandigheden in de donkere, lage koker onder de grond waar de werkmannen zich voortbewegen met rollators en scootmobielen. Dit leverde mooie beelden op!

Als we de natuur haar gang laten gaan, komt alles toch goed? Nee, in de praktijk is dat helaas anders. Geven we de natuur vrij spel, dan raken sloten en beken verstopt, dijken verzwakt en neemt de waterkwaliteit af door het verlies van biodiversiteit. We moeten de natuur dus een handje helpen. We besteden veel geld aan het bestrijden én voorkomen van overlast door plaagsoorten en zijn op meerdere plekken aan het werk om plaagsoorten te verwijderen.

De een heeft er nog nooit van gehoord en voor de ander is het gesneden koek: de Zuiderwaterlinie. Voor iedereen die daar ergens tussenin zit – die de klok wel eens heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt – legden we in deel 1 uit wat de Zuiderwaterlinie is en hoe ze is ontstaan. In dit 2e laatste deel gaan we in op waarom de Zuiderwaterlinie nu nog belangrijk is en wat we daar als Brabants waterschap mee doen.

Het is je vast niet ontgaan dat we sinds woensdag 3 augustus landelijk zijn opgeschaald van niveau 1 (dreigend watertekort) naar niveau 2 (feitelijk watertekort). We leggen je uit wat dit betekent voor ons werkgebied.

Het blijft komende tijd warm en droog. Sloten en beken vallen droog. Daarom blijven we aanvullende droogtemaatregelen nemen. Sinds donderdag 4 augustus pompen we 24/7 extra kanaalwater uit Wessem-Nederweert naar de Noordervaart. Dit doen wij in samenwerking met Rijkswaterstaat en waterschap Limburg.

Warme, droge dagen en veel zon. We signaleren op steeds meer plekken blauwalg in ons werkgebied. Dit komt doordat sloten en beken verder opwarmen door het uitblijven van neerslag. En water in droogvallende beken of sloten wordt aangevoerd uit de Brabantse kanalen en de Maas waarin zich blauwalgen bevinden. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Daar kun je ziek van worden. Niet alleen mensen, maar ook dieren. Opletten dus!

In sloten en beken staat steeds minder water. Verschillende sloten vallen al droog. Hierdoor ontstaat schade aan planten en dieren zoals vissterfte. En ook de waterkwaliteit wordt minder. Daarom nemen we nog meer maatregelen. In een groot deel van ons werkgebied geldt al een onttrekkingsverbod voor water uit sloten en beken. Vanaf donderdag 4 augustus is dit bestaande onttrekkingsverbod ook van toepassing op het besproeien van bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt (kapitaalintensieve teelten).

Vorige week vonden we meerdere dode eenden in De Vlier en Heiakkervijver in Deurne. We konden nog niet met 100% zekerheid zeggen of de oorzaak botulisme of vogelgriep was. Bij 1 dode eend bleek het om botulisme te gaan, waardoor we vermoedden dat dit ook bij de andere eenden het geval was. Inmiddels zijn meerdere eenden onderzocht. Botulisme blijkt ook bij de andere eenden de doodsoorzaak te zijn. We kunnen vogelgriep uitsluiten.

De Esperloop en de Hooge Raam vallen benedenstrooms bijna droog. In tijden van droogte is er een protocol om door middel van opgepompt grondwater droogval in de Esperloop en de Hooge Raam te voorkomen. We kunnen hierdoor het oppervlaktewater aanvullen voor natuurdoeleinden. Dit is noodzakelijk voor behoud van de huidige hoge ecologische waarde, zoals de bijzondere ‘gewone bronlibel’ in de Esperloop. De pompen staan sinds 1 augustus op beide locaties aan.

Ben je als ecoloog op veldbezoek bij het beekherstelproject in de Oeffeltse Raam, stuit je ineens op een juffer. En niet zomaar eentje. De Bosbeekjuffer is sinds een eeuw (!) terug van weggeweest. Reden? De bosbeekjuffer leeft bij natuurlijke, schone beekjes en profiteert van beekherstel. Laten dat nou net maatregelen zijn die we in de Oeffeltse Raam nemen. De plannen voor verder beekherstel in deze omgeving bieden deze fraaie juffer de komende jaren kansen om zich verder uit te breiden.
Altijd op de hoogte?
Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Persinformatie
Waterschap Aa en Maas geeft graag informatie aan de pers. Of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen, projecten, incidenten of ander soort gebeurtenissen. Wij staan jou graag te woord.
Nieuwsbrieven
Hier kun je je inschrijven voor een (of meerdere) van onze nieuwsbrieven. Vink aan welke nieuwsbrief je wenst te ontvangen.