Nieuws
Zoeken in de index

Een onwelkome gast heeft zich genesteld in ons hele werkgebied, en zijn naam is de grote waternavel, een invasieve moerasplant afkomstig uit Noord-Amerika. Deze plant heeft zich snel verspreid in de sloten en beken van Oost-Brabant, met Koningsvliet als de grootste hotspot. Het verwijderen van deze exotische indringer is een intensieve taak waar we als waterschap druk mee zijn. In dit artikel lees je meer over de Grote waternavel, de gevolgen ervan voor het ecosysteem en onze inspanningen om het probleem aan te pakken.

Op 16 september is het World Cleanup Day. Die dag staan er, verspreid over mooie plekjes in ons werkgebied, allerlei cleanup-activiteiten op het programma. Zo kun je meedoen aan een gezellige of sportieve activiteit, nieuwe plekjes ontdekken en meteen een goede daad verrichten.

Nabij industrieterrein De Brand in Den Bosch gaan we werkzaamheden aan de dijk verrichten. Dit doen we omdat de toplaag van de dijk vrij zanderig is en omdat de grasmat slecht is.

Zaterdagavond 2 september is het de aannemer gelukt om de schotten in de jukken te plaatsen. Hiermee is het gat gedicht en het ongecontroleerde waterverlies vanuit de stuw gestopt. De Maas tussen Sambeek en Grave kon daardoor weer vollopen. Vanaf zondagochtend was het waterpeil hoog genoeg (7.60 NAP) voor de scheepvaart.

Via Rijkswaterstaat ontvingen wij vandaag het bericht dat tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de jukken bij stuw Grave er vanmorgen één juk is uitgeklapt. Een andere juk was door de werkzaamheden buiten werking. Het gevolg is dat er sprake is van een waterstandsdaling tussen Sambeek en Grave. Op dit moment probeert de aannemer van Rijkswaterstaat de problemen op te lossen maar dat is een ingewikkelde klus door de sterke stroming op de Maas.

Als sloten en beken dichtgroeien, belemmert dat de aanvoer en afvoer van water. Dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij wateroverlast door hevige regenval. Daarom maaien we de oevers van sloten en beken.

Wil jij werk dat ertoe doet en werken met plezier? En vind je het belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen? Dan is Aa en Maas dé plek waar je moet zijn! We zijn uitgeroepen tot Beste Overheidsorganisatie van Nederland en we wonnen de FUTURPROOF-award, omdat we voorop lopen met verjonging en toekomstgericht zijn. Bekijk onze openstaande vacatures hier.

Op 16 september is het World Cleanup Day. Die dag staan er, verspreid over mooie plekjes in ons werkgebied, allerlei cleanup-activiteiten op het programma. Zo kun je meedoen aan een gezellige of sportieve activiteit, nieuwe plekjes ontdekken en meteen een goede daad verrichten.

De Brabantse waterschappen roepen alle gebruikers van kleine grondwaterputten op om hun put vanaf 1 september te melden. Dit geldt voor inwoners en bedrijven. Het doel is meer inzicht in het grondwatergebruik in Brabant te krijgen. Van het kleine grondwaterverbruik is dat nog onvoldoende duidelijk. Meer inzicht is hard nodig in een droger wordend Brabant.

Samen hebben we een missie: Nederland klimaatneutraal in 2050. Klimaatneutraal betekent dat we als land netto geen broeikasgas meer uitstoten en daarmee proberen klimaatverandering en opwarming van de aarde tegen te gaan. Zodat we er veilig kunnen wonen, leven en werken. Alle Nederlandse waterschappen samen streven zelfs naar klimaatneutraliteit in 2035 omdat de impact van klimaatverandering op ons werk zo groot is. 2035 is al best dichtbij als je kijkt naar alles wat er moet gebeuren. Daarom moeten we nu al in actie komen en zetten we grote stappen om onze organisatie te verduurzamen.
Altijd op de hoogte?
Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Persinformatie
Waterschap Aa en Maas geeft graag informatie aan de pers. Of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen, projecten, incidenten of ander soort gebeurtenissen. Wij staan jou graag te woord.
Nieuwsbrieven
Hier kun je je inschrijven voor een (of meerdere) van onze nieuwsbrieven. Vink aan welke nieuwsbrief je wenst te ontvangen.