Peelvenen Leegveld
Het natuurgebied de Deurnsche Peel wordt steeds droger. Ook heeft het hoge stikstofwaardes. Hierdoor dreigt het unieke hoogveenlandschap te verdwijnen. Hoogveen is een bijzonder type natuur met zeer zeldzame planten en dieren. Het komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. Waterschap Aa en Maas is daarom aan de slag om de natuur in de Peel te behouden. Begin 2023 zijn de werkzaamheden klaar.
Videojournaal 3: van uitvoering naar nazorg en beheer
Begin 2023 rondt aannemer Wetering het werk voor project Leegveld af. Het derde videojournaal over het hoogveenherstel in de Deurnsche Peel gaat over deze laatste werkzaamheden. Maar ook over het ophogen van het waterpeil in de nieuwe natuur, de nazorg en het beheer. Hoe is dit georganiseerd? Daarover vertellen onder meer dagelijks bestuurslid Ernest de Groot, gebiedsbeheerder Peter van Hees en boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer. Eerdere videojournaals:
Wat doen we?
- We verbeteren in totaal 940 hectare bestaande natuur.
- We richten 180 hectare nieuwe natuur in waardoor de verdroging van de bestaande natuur wordt verminderd.
- We leggen 40 kilometer aan kades aan om het waterpeil in de natuur te kunnen verhogen.
- We verwijderen op 100 hectare voormalige landbouwgrond de voedselrijke toplaag.
- We zorgen ervoor dat het gebied meer regenwater kan vasthouden.
- We plaatsen 45 stuwen, waarvan er 26 op afstand bediend kunnen worden, om de waterstanden in de natuur te kunnen regelen.
- We zorgen ervoor dat landbouwpercelen en bebouwing geen overlast hebben van het hogere grondwaterpeil door percelen op te hogen en door drainage aan te leggen bij bebouwing.
- Bestaande recreatieve routes worden opgehoogd of krijgen een iets ander tracé zodat deze ook na de peilverhoging toegankelijk zijn.
- We graven 3 kilometer aan nieuwe sloten, verbreden 11,5 kilometer aan bestaande sloten en dempen 39,5 kilometer aan greppels en sloten om de verdroging van de natuur te verminderen.
Planning
Aannemer Wetering startte in juni 2021 met het uitvoeren van de werkzaamheden voor dit project. Het einde daarvan komt in zicht. De eerste weken van 2023 staan nog in het teken van de laatste puntjes op de i. Dan zijn alle maatregelen uitgevoerd en is het gebied heringericht voor de laatste stap: het verhogen van het waterpeil in de nieuwe natuur. Deze stap is nodig om een stabiel waterpeil in de bestaande natuur te krijgen; hoogveen gedijt hier goed bij. We monitoren goed de komende tijd wat de effecten hiervan zijn.
Nazorgregeling Peelvenen
Waar kun je terecht met vragen over de herinrichting van het gebied als de werkzaamheden zijn afgerond? Of met vragen over de ophoging van het waterpeil? Of bij vermoedens van mogelijke natschade door de werkzaamheden? Neem hiervoor contact op met het nazorgteam Leegveld dat vanaf januari 2023 beschikbaar is.
Subsidieregeling Peelvenen
Waterschap Aa en Maas wil het unieke hoogveen in de Peel behouden en ontwikkelen en neemt verschillende maatregelen. Initiatiefnemers in de streek kunnen ook meehelpen: op het gebied van natuur, milieu, recreatie, cultuurhistorie, archeologie en agrarische structuurverbetering. We ondersteunen de initiatieven met de Subsidieregeling Peelvenen.
Veelgestelde vragen
Provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor de PAS-herstelmaatregelen. Waterschap Aa en Maas heeft de uitvoering van deze maatregelen op zich genomen conform de Bestuursovereenkomst Peelvenen van 22 juli 2016. De maatregelen zijn omschreven in Projectplan Waterwet Leegveld welke 19 mei t/m 29 juni 2018 ter inzage heeft gelegen en 19 november jl. is vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het waterschap.
Staatsbosbeheer is eigenaar van een groot deel van het natuurgebied en werkte mee aan de opstelling van het Projectplan Waterwet. Hiermee is geborgd dat na de inrichting van het gebied ook het vervolgbeheer dat zij grotendeels moeten voeren, conform het Natura 2000 beheerplan, goed kan verlopen.
Het waterschap heeft een online portal ontwikkeld waar alle peilbuizen en gegevens van de waterstanden altijd en voor iedereen beschikbaar zijn. Bekijk de online portal.
Neem bij vermoedens van natschade direct contact op met het nazorgteam Leegveld. Het team kan snel acteren, mochten onvoorziene situaties zich voordoen. Bovendien blijft het nazorgteam nog vijf jaar beschikbaar nadat de streefpeilen bereikt zijn. Los van het nazorgteam is er ook ook een natschaderegeling. Als je met het nazorgteam bijvoorbeeld niet tot een oplossing kunt komen en je wilt een formele schadeclaim indienen, dan is hiervoor het schadeloket. Dit kan tot 20 jaar nadat de peilen zijn opgezet.
Samenwerkingspartners
- Provincie Noord-Brabant
- Staatsbosbeheer
- Gemeente Deurne
- Werkgroep Leegveld (belangengroepen)
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van Leegveld:
Groot onderhoud Peelkanalen

Waterschap Aa en Maas bracht in de periode 2021- 2023 het Kanaal van Deurne en de Helenavaart op orde brengen. Dit was nodig om de wateraanvoer voor de Peelregio in de toekomst structureel te vergroten.
Projecten van andere partijen
- Project baggeren Noordervaart (project Rijkswaterstaat)
- Project Herziening waterhuishouding Griendtsveen (project waterschap Limburg)
- Project renovatie kunstwerken Peelkanalen (project waterschap Limburg)
Contact
Peter van Hees

- Functie
- gebiedsbeheerder
- Telefoon
- 06-30 18 74 55
- pvanhees@aaenmaas.nl
Sjors Hoek

- Functie
- Omgevingsmanager
- Telefoon
- 06- 2009 2364
- shoek@aaenmaas.nl
Op deze pagina
- Nieuws
- Videojournaal 3: van uitvoering naar nazorg en beheer
- Locatie
- Wat doen we?
- Planning
- Nazorgregeling Peelvenen
- Subsidieregeling Peelvenen
- Veelgestelde vragen
- Samenwerkingspartners
- Foto's
- Projecten in de buurt
- Groot onderhoud Peelkanalen
- Projecten van andere partijen
- Contact
- Documenten
- Nieuwsbrief
Documenten
- Ontwerp-projectplan Waterwet - 4 aanvullingen op projectplan Waterwet Leegveld (pdf, 14 MB)
- Projectplan Waterwet Leegveld: vraag deze op bij de omgevingsmanager Sjors Hoek
- Maatregelenkaart Noord (pdf, 12 MB)
- Maatregelenkaart Zuid (pdf, 10 MB)
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!