Peelvenen Leegveld
Het natuurgebied de Deurnsche Peel wordt steeds droger. Ook heeft het hoge stikstofwaardes. Hierdoor dreigt het unieke hoogveenlandschap te verdwijnen. Hoogveen is een bijzonder type natuur met zeer zeldzame planten en dieren. Het komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. Waterschap Aa en Maas gaat daarom aan de slag om de natuur in de Peel te behouden.
Locatie
Het projectgebied Peelvenen Leegveld ligt in de gemeente Deurne. Het omvat het beschermde gebied Deurnsche Peel en de natuurgebieden aan de westzijde hiervan. Bekijk een kaart van het gebied met uitleg (pdf, 1.6 MB).
Klik op onderstaande afbeelding voor een uitvergroting.
Wat gaan we doen?
- We verbeteren in totaal 940 hectare bestaande natuur.
- We richten 180 hectare nieuwe natuur in waardoor de verdroging van de bestaande natuur wordt verminderd.
- We leggen 40 kilometer aan kades aan om het waterpeil in de natuur te kunnen verhogen.
- We verwijderen op 100 hectare voormalige landbouwgrond de voedselrijke toplaag.
- We zorgen ervoor dat het gebied meer regenwater kan vasthouden.
- We plaatsen 45 stuwen, waarvan er 26 op afstand bediend kunnen worden, om de waterstanden in de natuur te kunnen regelen.
- We zorgen ervoor dat landbouwpercelen en bebouwing geen overlast hebben van het hogere grondwaterpeil door percelen op te hogen en door drainage aan te leggen bij bebouwing.
- Bestaande recreatieve routes worden opgehoogd of krijgen een iets ander tracé zodat deze ook na de peilverhoging toegankelijk zijn.
- We graven 3 kilometer aan nieuwe sloten.
- We verbreden 11,5 kilometer aan bestaande sloten.
- We dempen 39,5 kilometer aan greppels en sloten om de verdroging van de natuur te verminderen.
Wat hebben we gedaan?
Bij het opstellen en uitwerken van de plannen hebben we de inwoners en belanghebbenden intensief betrokken. Vooruitlopend op de uitvoering van de werkzaamheden zijn in oktober 2018 tijdelijke proefkades aangelegd. Deze proefkades geven alvast een beeld van hoe de kades er straks uit komen te zien en zo wordt er meer kennis opgedaan over de bodemopbouw in de omgeving. Er is ook een website gemaakt waarop je de actuele grondwaterstanden in het gebied kunt zien.
Planning
De Raad van State heeft de afgelopen twee jaar de beroepschriften behandeld die ingediend zijn tegen project Leegveld. Hoewel in deze periode al met de uitvoering gestart kon worden is besloten te wachten tot na een uitspraak. Medio januari van dit jaar verklaarde de Raad van State de beroepschriften grotendeels ongegrond. Daarmee staat het licht op groen voor de uitvoering.
Voorbereidende werkzaamheden gaan verder
De aannemer gaat de komende tijd verder met de voorbereidende werkzaamheden. Het gaat om aanvullende onderzoeken om informatie te verzamelen die straks nodig is om het werk in het veld goed te kunnen uitvoeren. Denk aan het graven van proefsleuven om kabels en leidingen te detecteren, de aanleg van een proefkade, ecologische veldbezoeken, inmeten van hoogtes van het terrein en persoonlijke gesprekken met perceeleigenaren waar maatregelen worden getroffen. Daarna kan de fysieke uitvoering van het project starten, naar verwachting is dit eind maart. De eerste werkzaamheden die de aannemer dan oppakt, bestaan uit het inrichten van het werkterrein: het plaatsen van de bouwketen, inrichten van de gronddepots en het leggen van rijplaten. De exacte invulling van de planning na deze werkzaamheden wordt de komende weken duidelijk. Eind 2022 moet het gebied heringericht zijn en kan het waterpeil opgezet worden.
Subsidieregeling Peelvenen
Waterschap Aa en Maas wil het unieke hoogveen in de Peel behouden en ontwikkelen en neemt verschillende maatregelen. Initiatiefnemers in de streek kunnen ook meehelpen: op het gebied van natuur, milieu, recreatie, cultuurhistorie, archeologie en agrarische structuurverbetering. We ondersteunen de initiatieven met de Subsidieregeling Peelvenen.
Samenwerkingspartners
- Provincie Noord-Brabant
- Staatsbosbeheer
- Gemeente Deurne
- Werkgroep Leegveld (belangengroepen)
Het project Leegveld uitgelegd in een animatie
Veelgestelde vragen
Als de hoogte van de schade is vastgesteld en het causale verband vast staat, dan komt de beoordeling van het normaal maatschappelijk risico. Hierbij worden eerdere uitspraken als uitgangspunt genomen. Daaruit volgt dat het normaal maatschappelijk risico kan variëren tussen de 5 en 10 %. De externe adviseur beoordeelt welk percentage in het concrete geval redelijk is. Het normaal maatschappelijk risico is een percentage van de brutowinst over het schadejaar (bij vermogensschade gaat het om een percentage van de waarde). Dat gedeelte blijft voor eigen rekening.
O.a. de nulopnames van de bebouwing en peilbuisgegevens kunnen daarvoor worden gebruikt. Nulopnames van bebouwing worden uitgevoerd voordat de uitvoering van het project start en vinden plaats binnen een brede schil rondom het projectgebied (ca 220 adressen). Deze metingen kunnen helpen met aantonen dat de schade is ontstaan door handelingen van het waterschap.
Er is een gebied rondom het project waar effecten van de grondwaterstandstijging voorzien zijn. Binnen dit ‘uitstralingsgebied’ is nauwkeurig gekeken hoe hoog en droog bouwblokken en percelen liggen. Daar waar mogelijk schade wordt voorzien is (ca. 35 adressen binnen het uitstralingsgebied) worden op voorhand afspraken met de bewoners gemaakt. Alle andere adressen hebben evengoed recht op schadevergoeding of maatregelen wanneer blijkt dat hier zich toch een probleem voordoet na verhoging van de peilen.
Het waterschap gaat de waterhuishouding in het projectgebied Leegveld en de Deurnsche Peel aanpassen om het hoogveen te kunnen behouden. Hiervoor wordt onder andere 180 ha aan nieuwe natuurpercelen ingericht, zodat het gebied hogere grondwaterstanden kan hebben. Er worden kades aangelegd om het water in het gebied te houden en met stuwen kan de waterstand geregeld worden. Bekijk op de 'Maatregelenkaart Noord' en 'Maatregelenkaart Zuid' wat we gaan doen.
Er zijn in de afgelopen jaren diverse maatregelen uitgevoerd om het natuurgebied te vernatten, zowel in Limburg als in Brabant. Deels kleinschalige maatregelen (afdammen) en soms een groot project, zoals Koningshoeven-natuur en LIFE+ Mariapeel. De veranderingen van grondwaterstanden zijn veelal slechts lokaal zichtbaar. Daarnaast hebben we te maken met klimaatveranderingen met grotere weersextremen en lijkt er vernatting op te treden door inklinking van verdrogende veenbodems ten westen van het projectgebied.
Natschaderegeling Peelvenen
Waterschap Aa en Maas stelde in oktober 2005 het landinrichtingsplan ‘Het onverenigbare verenigd’ vast. Maatregelen uit het plan worden uitgevoerd in verschillende modules. Hier valt ook het project Leegveld onder. Ontstaat door de uitvoering van de modules schade? Dan kun je bij het waterschap terecht. Het waterschap behandelt de verzoeken om schadevergoeding.
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van Leegveld:
Peelvenen Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een natuurgebied in Limburg en Noord-Brabant. Aa en Maas werkte hier aan het herstel en behoud van het bijzondere hoogveen.
Peelvenen Deurnsche Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een natuurgebied in Limburg en Noord-Brabant. Aa en Maas werkte hier aan het herstel en behoud van het bijzondere hoogveen.
Peelvenen De Bult

In dit gebied zijn waterlopen ondieper gemaakt, grenssloten gedempt, stuwen en peilgestuurde drainage aangelegd om restanten van hoogveen, berkenbos en droge en vochtige heide te behouden en waar mogelijk te herstellen.
Contact
Sjors Hoek

- Functie
- Omgevingsmanager
- Telefoon
- 06- 2009 2364
- shoek@aaenmaas.nl
Op deze pagina
- Foto's
- Locatie
- Wat gaan we doen?
- Wat hebben we gedaan?
- Planning
- Nieuws
- Subsidieregeling Peelvenen
- Samenwerkingspartners
- Het project Leegveld uitgelegd in een animatie
- Veelgestelde vragen
- Natschaderegeling Peelvenen
- Projecten in de buurt
- Peelvenen Groote Peel
- Peelvenen Deurnsche Peel
- Peelvenen De Bult
- Contact
- Documenten
- Nieuwsbrief
Documenten
- Landinrichtingsplan Peelvenen (pdf, 5 MB)
- Projectplan Waterwet Leegveld (excl. bijlagen, vraag deze op bij de omgevingsmanager Sjors Hoek)
- Muggenfolder (pdf, 2.9 MB)
- Bidboek - Niemand is groter dan de Peel (maart 2019) (pdf, 2.2 MB)
- Maatregelenkaart Noord (pdf, 12 MB)
- Maatregelenkaart Zuid (pdf, 10 MB)
- Stroomschema natschaderegeling (pdf, 573 kB)
- Technisch filmpje: systeem Leegveld
- Achtergrondinformatie natschade Leegveld (pdf, 99 kB)
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!