Veelgestelde vragen project Leegveld
Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over het project Leegveld. Deze informatie hoort bij een informatiepagina. Wil je meer over dit onderwerp weten?
Provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor de PAS-herstelmaatregelen. Waterschap Aa en Maas heeft de uitvoering van deze maatregelen op zich genomen conform de Bestuursovereenkomst Peelvenen van 22 juli 2016. De maatregelen zijn omschreven in Projectplan Waterwet Leegveld welke 19 mei t/m 29 juni 2018 ter inzage heeft gelegen en 19 november jl. is vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het waterschap.
Staatsbosbeheer is eigenaar van een groot deel van het natuurgebied en werkte mee aan de opstelling van het Projectplan Waterwet. Hiermee is geborgd dat na de inrichting van het gebied ook het vervolgbeheer dat zij grotendeels moeten voeren, conform het Natura 2000 beheerplan, goed kan verlopen.
Het waterschap heeft een online portal ontwikkeld waar alle peilbuizen en gegevens van de waterstanden altijd en voor iedereen beschikbaar zijn. Bekijk de online portal.
Neem bij vermoedens van natschade direct contact op met het nazorgteam Leegveld. Het team kan snel acteren, mochten onvoorziene situaties zich voordoen. Bovendien blijft het nazorgteam nog vijf jaar beschikbaar nadat de streefpeilen bereikt zijn. Los van het nazorgteam is er ook ook een natschaderegeling. Als je met het nazorgteam bijvoorbeeld niet tot een oplossing kunt komen en je wilt een formele schadeclaim indienen, dan is hiervoor het schadeloket. Dit kan tot 20 jaar nadat de peilen zijn opgezet.
O.a. de nulopnames van de bebouwing en peilbuisgegevens kunnen daarvoor worden gebruikt. Nulopnames van bebouwing worden uitgevoerd voordat de uitvoering van het project start en vinden plaats binnen een brede schil rondom het projectgebied (ca 220 adressen). Deze metingen kunnen helpen met aantonen dat de schade is ontstaan door handelingen van het waterschap.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over dit project? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.
Als we bijeenkomsten organiseren krijgen direct omwonenden een uitnodiging per post. Ook worden de bijeenkomsten in de nieuwsbrief en in lokale weekbladen aangekondigd. De verschillende belangengroepen uit het gebied zijn vertegenwoordigd in de Werkgroep Leegveld, zoals dorpsraad Liessel, agrariërs, bewoners en ondernemers. De werkgroep wordt periodiek bijgepraat over de plannen en om advies gevraagd. Bestuurders zijn vertegenwoordigd in de Integrale Gebiedscommissie Peelvenen (IGC), deze komen elk kwartaal samen om op de hoogte te stellen en de overheden te adviseren over de plannen.