Nieuwsservice 13 juli 2023


logo-header
Nieuwsservice 13 juli 2023

Peilbeheer in de Raamvallei is klaar voor de toekomst

duiker sint hubert

In het stroomgebied van de Raam is de afgelopen jaren veel werk verzet om het waterpeilbeheer te verbeteren. Waterschap Aa en Maas heeft in samenwerking met inwoners en gebiedspartners tussen 2018 en 2023 ruim 40 maatregelen uitgevoerd om het watersysteem klaar te maken voor de toekomst. Van het plaatsen van nieuwe stuwen, tot het vergroten van duikers en het aanpassen van het profiel van de beek. Er kan nu goed ingespeeld worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering, oftewel: voldoende water bij droogte en niet te veel water bij flinke buien.

Concept ontwerp van de Hooge Raam en de Halsche Beek gepresenteerd tijdens inloopbijeenkomst

VO Hooge Raam

Donderdag 6 juli zijn ruim 40 inwoners en grondeigenaren bijgepraat over het concept ontwerp (ook wel voorlopig ontwerp genoemd) voor de herinrichting van de Hooge Raam en Halsche Beek. Waterschap Aa en Maas gaat de beken herinrichten zodat ze in de toekomst tegen een stootje kunnen. In droge tijden moet het water beter vastgehouden kunnen worden en in nattere tijden moet het juist meer de ruimte krijgen. Voor landbouw en natuur wordt de ruimte gecreëerd voor ontwikkeling en ondernemerschap. Samen met het relatief kleinschalige landschap, herbergt dit beekdal veel potentie voor water, natuur en recreatie.

Problemen met Perceelwijzer app

2023-7-12-perceelwijzer

Vanwege een update van de Perceelwijzer app ontbreken enkele gegevens in de app. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle grondwaterputten en stuwen zichtbaar. We werken aan een oplossing en verwachten dat de Perceelwijzer snel weer goed werkt.

Beleef de Peel tijdens het Leegvelderweekend

IMG-20230616-WA0000

Het volledige programma van het Leegvelderweekend van Natuurpoort de Peel is bekend. Zien we jou op zaterdag 15 juli bij de afronding van project Leegveld of tijdens een van onze wandelexcursies? Of ga jij een kijkje nemen bij de diverse infostandjes van lokale ondernemers en organisaties? Er is genoeg te zien en te beleven!

Publiciteit rond de bever: collega's Sjaak Daverveld en Jorrit Daniëls in programma Focus op NPO2 en collega Wiet van Bragt in uitzending Omroep Brabant

Focus Sjaak Daverveld

De bever, hij is terug van weggeweest. Natuurlijk verwelkomen wij dit beschermde dier, maar we maken ons ook zorgen om zijn graverij in dijk en sloot. Als we alleen maar toekijken betekent dit: een kwetsbare dijk, slootranden die kunnen verzakken en een verstoord waterpeil door beverdammen. Lastig! De vraag is, hoe kunnen we tóch in harmonie en veilig met de bever samenleven? Want dat is wat we willen. We staan voor een flinke uitdaging. Afgelopen week vertelden onze collega's Sjaak Daverveld, Jorrit Daniëls en Wiet van Bragt hierover aan NPO2 en Omroep Brabant. Bekijk de uitzendingen.

Rondleidingen hervat in Aarle-Rixtel: groep 7 leert hoe we afvalwater schoonmaken

2023-07-06 Foto rondleiding rioolzuivering Aarle Rixtel

Leerlingen uit groep 7 van Kindcentrum Octopus in Boekel ontdekten afgelopen woensdag hoe we als waterschap het vieze water dat thuis door de gootsteen en wc wordt gespoeld zuiveren. Ze waren onze eerste bezoekers in lange tijd, omdat de rondleidingen vanwege corona lange tijd stil hebben gelegen. Maar we zijn weer begonnen, op dit moment alleen in Aarle-Rixtel. Houd onze website in de gaten voor updates over rondleidingen op onze andere zuiveringen.

Pilot regelbare drainage-infiltratie in de Deurnsche Peel

arjan manders10

Waterschap Aa en Maas is vorig jaar in de Deurnsche Peel met melkveehouders Arjan Manders en John Verhoeven een pilot gestart. Samen onderzoeken we een doelmatigere en duurzamere manier van watergebruik in de attentiezones rondom het natuurgebied. Dat doen we door het concept regelbare drainage-infiltratie te testen, ook wel subirrigatie genoemd. Onze projectleider Sanne Huisman en de twee melkveehouders vertellen over deze pilot in een artikel op de site van Deurne Media Groep.

Architecten- en ingenieursbureau Sweco geselecteerd voor dijkverbeteringsproject Cuijk-Ravenstein

TS20-KEENT-4085

Het projectteam van het dijkverbeteringstraject Cuijk-Ravenstein heeft Sweco geselecteerd als ingenieursbureau voor het project. Samen met het ingenieursbureau gaat het waterschap aan de slag met het ontwerpproces in de planuitwerkingsfase en de voorbereiding van de realisatiefase van het gehele traject.

Werkzaamheden herstel en behoud damwanden spuisluis Crèvecoeur

2022-09-20_sluis_crevecoeur_spuisluis_1

Deze zomer worden er werkzaamheden aan de damwanden bij de spuisluis van Crèvecoeur in ‘s-Hertogenbosch uitgevoerd om ze te herstellen en te behouden voor de toekomst. In juli worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals de aanleg van een werkterrein. Na de bouwvak, medio augustus, starten de herstelwerkzaamheden. Deze zullen tot en met oktober duren.

14 juli vergadering algemeen bestuur

2023-6-12-vergadering-ab

Op vrijdag 14 juli vergadert ons algemeen bestuur om 10.30 uur . De vergadering is in vergaderzaal 4.29 van het Waterschapshuis in ’s-Hertogenbosch. Het algemeen bestuur neemt besluiten over voorstellen die voorliggen. Je kunt de vergadering ook volgen via een livestream.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.