Publiciteit rond de bever: collega's Sjaak Daverveld en Jorrit Daniëls in programma Focus op NPO2 en collega Wiet van Bragt in uitzending Omroep Brabant


10 juli 2023

De bever, hij is terug van weggeweest. Natuurlijk verwelkomen wij dit beschermde dier, maar we maken ons ook zorgen om zijn graverij in dijk en sloot. Als we alleen maar toekijken betekent dit: een kwetsbare dijk, slootranden die kunnen verzakken en een verstoord waterpeil door beverdammen. Lastig! De vraag is, hoe kunnen we tóch in harmonie en veilig met de bever samenleven? Want dat is wat we willen. We staan voor een flinke uitdaging. Afgelopen week vertelden onze collega's Sjaak Daverveld, Jorrit Daniëls en Wiet van Bragt hierover aan NPO2 en Omroep Brabant. Bekijk de uitzendingen.

Uitzending programma Focus van NTR op NPO2

In februari maakte de NTR tv-opnames van verwijder- en herstelwerkzaamheden van een beverhol in de Maasdijk in Haren voor hun programma Focus. Onze muskusrattenvanger ontdekte daar toen onder water een gat met een doorsnee van 40 cm in het buitentalud (buitenkant van de dijk), wat uiteindelijk een 15 meter gangenstelsel(!) bleek te zijn.

Onze collega Jorrit toonde aan dat de inzet van zijn speurhond meerwaarde heeft. Voordat we het graven startten, werd de hond namelijk ingezet om te ruiken of er nog bevers aanwezig waren. De hond gaf groen licht dat ze er niet meer zaten en dat klopte.

Onze dijkbeheerder Sjaak Daverveld vertelde er meer over in de uitzending van zaterdag 8 juli.

Bekijk de uitzending Focus NPO2

Uitzending Omroep Brabant

Onze beleidsadviseur robuust watersysteem Wiet van Bragt was donderdagavond 6 juli te zien in de uitzending van Omroep Brabant om 17:30 uur.

De beverpopulatie groeit de laatste jaren flink in Brabant. De bever doodschieten mocht niet, omdat het om een bedreigde diersoort ging. Maar inmiddels zijn er zoveel bevers dat doodschieten mag, alleen als alle andere maatregelen niet helpen.

Afschieten is niet de oplossing: "Dan komt er wel weer een andere bever terug"

In de uitzending vertelt Wiet hoe ons waterschap hierover denkt. "Als je bevers afschiet, komt hun territorium vrij. Maar er zijn nu gewoon heel veel bevers, zeker in dit deel van Brabant. Dan komt er vanzelf wel een nieuwe aanzwemmen. Die vindt het een mooi plekje en besluit dan daar te gaan wonen." Omroep Brabant schreef er ook een nieuwsartikel over.

Lees het artikel van Omroep Brabant

Video-fragment Omroep Brabant met Wiet van Bragt

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice