Publiciteit rond de bever: collega's Sjaak Daverveld en Jorrit Daniëls in programma Focus op NPO2 en collega Wiet van Bragt in uitzending Omroep Brabant
De bever, hij is terug van weggeweest. Natuurlijk verwelkomen wij dit beschermde dier, maar we maken ons ook zorgen om zijn graverij in dijk en sloot. Als we alleen maar toekijken betekent dit: een kwetsbare dijk, slootranden die kunnen verzakken en een verstoord waterpeil door beverdammen. Lastig! De vraag is, hoe kunnen we tóch in harmonie en veilig met de bever samenleven? Want dat is wat we willen. We staan voor een flinke uitdaging. Afgelopen week vertelden onze collega's Sjaak Daverveld, Jorrit Daniëls en Wiet van Bragt hierover aan NPO2 en Omroep Brabant. Bekijk de uitzendingen.
Uitzending programma Focus van NTR op NPO2
In februari maakte de NTR tv-opnames van verwijder- en herstelwerkzaamheden van een beverhol in de Maasdijk in Haren voor hun programma Focus. Onze muskusrattenvanger ontdekte daar toen onder water een gat met een doorsnee van 40 cm in het buitentalud (buitenkant van de dijk), wat uiteindelijk een 15 meter gangenstelsel(!) bleek te zijn.
Onze collega Jorrit toonde aan dat de inzet van zijn speurhond meerwaarde heeft. Voordat we het graven startten, werd de hond namelijk ingezet om te ruiken of er nog bevers aanwezig waren. De hond gaf groen licht dat ze er niet meer zaten en dat klopte.
Onze dijkbeheerder Sjaak Daverveld vertelde er meer over in de uitzending van zaterdag 8 juli.
Bekijk de uitzending Focus NPO2
Uitzending Omroep Brabant
Onze beleidsadviseur robuust watersysteem Wiet van Bragt was donderdagavond 6 juli te zien in de uitzending van Omroep Brabant om 17:30 uur.
De beverpopulatie groeit de laatste jaren flink in Brabant. De bever doodschieten mocht niet, omdat het om een bedreigde diersoort ging. Maar inmiddels zijn er zoveel bevers dat doodschieten mag, alleen als alle andere maatregelen niet helpen.
Afschieten is niet de oplossing: "Dan komt er wel weer een andere bever terug"
In de uitzending vertelt Wiet hoe ons waterschap hierover denkt. "Als je bevers afschiet, komt hun territorium vrij. Maar er zijn nu gewoon heel veel bevers, zeker in dit deel van Brabant. Dan komt er vanzelf wel een nieuwe aanzwemmen. Die vindt het een mooi plekje en besluit dan daar te gaan wonen." Omroep Brabant schreef er ook een nieuwsartikel over.
Lees het artikel van Omroep Brabant
Video-fragment Omroep Brabant met Wiet van Bragt
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Recent nieuws
- Pootjebaden in de Maas? De piek in de Maas bereikt zondag ons werkgebied13 januari 2025
- Tijd voor voorbehoedsmiddelen voor de bever? De bever laat zich niet foppen en al helemaal niet stoppen...10 januari 2025
- Oliebollenvet door de gootsteen? Dan zit het waterschap een week later met een hoop vieze smurrie9 januari 2025
- 13 Januari: inloopbijeenkomst voor meekoppelkansen gemeente Land van Cuijk voor dijkverbetering Cuijk-Ravenstein8 januari 2025
- 2,5 ton beschikbaar voor kleinschalige natuur- en waterprojecten in Noord-Brabant8 januari 2025
Zorg om bever, dijk en sloot