Rondleidingen hervat in Aarle-Rixtel: groep 7 leert hoe we afvalwater schoonmaken


10 juli 2023

Leerlingen uit groep 7 van Kindcentrum Octopus in Boekel ontdekten afgelopen woensdag hoe we als waterschap het vieze water dat thuis door de gootsteen en wc wordt gespoeld zuiveren. Ze waren onze eerste bezoekers in lange tijd, omdat de rondleidingen vanwege corona lange tijd stil hebben gelegen. Maar we zijn weer begonnen, op dit moment alleen in Aarle-Rixtel. Houd onze website in de gaten voor updates over rondleidingen op onze andere zuiveringen.

Afvalwater schoonmaken

De rondleiding startte met een presentatie op het kantoor van de zuivering. Daar leerden de leerlingen onder andere welke stappen we doorlopen om het afvalwater schoon terug aan de natuur te geven. Ook weten ze nu wat ze wél en niet door de wc mogen spoelen. En nee, goudvissen horen daar niet bij.

2023-07-06 Foto rondleiding rioolzuivering Aarle Rixtel

Het echte werk

De echte beleving - neuzen dicht! - begon daarna buiten op een deel van het terrein van de rioolwaterzuivering. De rondleiders namen de leerlingen mee langs de verschillende stappen in het zuiveringsproces. Op de plek waar we het grofvuil uit het afvalwater halen, ontdekten de leerlingen een verpakking van maandverband. Hilariteit alom. En ook de hoeveelheid vochtige billendoekjes in het grofvuilrooster viel op. De boodschap wat je niet door de wc mag spoelen, is in ieder geval helder. Een leerzame ervaring voor de leerlingen én onze rondleiders zijn blij dat ze weer rondleidingen kunnen geven. “Ik vond het erg leuk om weer te doen! Het was lang geleden en dit voelt heel goed,” zegt rondleider Ria met een glimlach.

Wil je ook een rondleiding krijgen?

Meer informatie over excursies op een rioolwaterzuivering

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice