Nieuwsservice 2 februari 2023


logo-header
Nieuwsservice 2 februari 2023

Kom, doe en beleef op de Waterdag in Oijen op 11 maart

2023-2-1-rwzi-oijen-luchtfoto

Altijd al eens willen zien hoe een rioolwaterzuivering werkt? Kom dan naar onze open dag op de rioolwaterzuivering in Oijen op zaterdag 11 maart van 12:00 tot 17:00 uur. Een leuk en leerzaam uitje met activiteiten voor alle leeftijden. Meld je tijdens deze Waterdag aan voor een rondleiding langs de verschillende zuiveringsstappen op de rioolwaterzuivering, leer meer over hoe we medicijnresten uit het afvalwater halen, wat je kunt doen met water rondom je eigen huis, knutsel waterdieren met de Afvaljuf, kom waterdiertjes scheppen en ontdek het waterleven.

Waterbericht januari 2023: Kletsnatte januarimaand

Waterbericht januari 2023

Januari was een kletsnatte maand. In sommige delen van ons werkgebied viel tot twee keer meer regen dan in een gemiddelde januari. We hebben zoveel als mogelijk van dat water in de ondergrond laten trekken. Mede daardoor zijn de grondwaterstanden dan ook flink gestegen. Hoe het watersysteem er verder voorstaat, lees je in dit waterbericht.

70 jaar na de Watersnoodramp

Watersnoodramp 1953

1 februari 2023. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de grootste natuurramp in de 20e eeuw in Nederland plaatsvond. De Watersnoodramp in 1953. Dagelijks werken wij samen met andere waterbeheerders in Nederland aan veilige dijken en een veilig waterpeil.

Internationale studenten interviewen collega Edwin Hes voor de Masteropleiding ‘Water and Sustainable Development’

Internationale studenten met collega Edwin Hes

Vorige week kwamen studenten uit Libanon, Eritrea, Duitsland, Kenia, Egypte en Burkina Faso op bezoek bij Aa en Maas. Zij volgen de Masteropleiding ‘Water and Sustainable Development’ aan de IHE Delft Institute for Water Education. Binnen dit lesprogramma kregen ze de opdracht om te kijken naar de implementatie van de Kaderrichtlijn Water in Nederland en in het bijzonder hoe de verschillende overheidsorganisaties daarin samenwerking. Hiervoor haalden ze informatie uit de literatuur en uit een aantal interviews, onder andere met onze collega Edwin Hes, adviseur gezond en schoon water.

Onze procesoperator Joost van Erp zit bij de laatste 10 kandidaten voor de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2023!

Joost van Erp

Onze procesoperator Joost van Erp (23 jaar) zit bij de laatste 10 kandidaten voor de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2023. Daar zijn we als organisatie mega trots op! FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk reikt ieder jaar de prijs Jonge Ambtenaar van het Jaar uit. Dit jaar staat in teken van het vertellen van de pionierverhalen. Voor ons is Joost al een winnaar!

Geef jonge bomen langs de Graafsche Raam een nieuwe plek

Graafsche Raam 10

We gaan in samenwerking met de gemeente Land van Cuijk de Graafsche Raam natuurlijker inrichten. De eerste voorbereidende werkzaamheden starten in februari. Er moet namelijk ruimte gemaakt worden voor o.a. poelen en bloemrijk grasland. In samenwerking met Meer Bomen Nu worden daarom jonge boompjes geoogst. Iedereen kan meehelpen met het oogsten tijdens de eerste oogstdag op vrijdag 10 februari van 10:00 tot 16:00. Vervolgens kan je jouw oogst direct meenemen of iedereen die geïnteresseerd is kan de boompjes later gratis ophalen om ze een nieuw thuis te geven in de regio.

Start bouw van de Torwash demonstratie-installatie op zuivering Land van Cuijk

Start bouw Torwash-installatie_7

Op woensdag 25 januari was de officiële start van de Torwash demonstratie-installatie op onze rioolwaterzuivering Land van Cuijk. Het afgelopen jaar hebben we samen in bouw-teamverband met Torwash, TNO en Eliquo hard gewerkt aan het ontwerp en alle bijkomende zaken zoals vergunningen, veiligheid en integratie op de zuivering. De techniek Torwash zorgt dat slib zonder hulpstoffen onder hoge druk en hoge temperatuur wordt behandeld. Hierdoor wordt het eindproduct slib veel droger. Zo droog dat nu zelfs wordt onderzocht of dit als brandstof kan dienen.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.