Start bouw van de Torwash demonstratie-installatie op zuivering Land van Cuijk


26 januari 2023

Op woensdag 25 januari was de officiële start van de Torwash demonstratie-installatie op onze rioolwaterzuivering Land van Cuijk. Het afgelopen jaar hebben we samen in bouw-teamverband met Torwash, TNO en Eliquo hard gewerkt aan het ontwerp en alle bijkomende zaken zoals vergunningen, veiligheid en integratie op de zuivering. De techniek Torwash zorgt dat slib zonder hulpstoffen onder hoge druk en hoge temperatuur wordt behandeld. Hierdoor wordt het eindproduct slib veel droger. Zo droog dat nu zelfs wordt onderzocht of dit als brandstof kan dienen.

Binnen dit project stellen wij onze locatie en het te verwerken slib ter beschikking voor deze innovatieve pilots. Er zijn veel collega’s van verschillende afdelingen binnen Aa en Maas bij  betrokken.

Capaciteit

Deze Torwash installatie heeft een capaciteit van 500 kg slib/uur. Dat is 10% van de totale hoeveelheid slib op de zuivering Land van Cuijk. De inbedrijfstelling vindt naar verwachting in de zomer plaats. En in het derde kwartaal van dit jaar verwachten we te starten met de eerste proeven met slib.

Torwash: hoe werkt deze techniek?

De techniek Torwash zorgt dat slib zonder hulpstoffen onder hoge druk en hoge temperatuur wordt behandeld. Hierdoor wordt het eindproduct slib veel droger. Zo droog dat nu zelfs wordt onderzocht of dit als brandstof kan dienen. Slib is de substantie die overblijft nadat we het afvalwater hebben schoongemaakt. Het bevat veel water en daar willen we vanaf. De Torwash-installatie helpt daarbij. En we verkleinen hiermee ook nog eens onze klimaatvoetafdruk; want minder vrachtwagens met slib op de weg. Win-win!

Lees meer over deze Torwash-techniek

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice

Graafwerkzaamheden Torwash zuivering Land van Cuijk
Schop in de grond bij officiële startmoment bouw Torwash-installatie
Collega's van waterschap Aa en Maas bij de Torwash-installatie

Torwash is een experimentele slibverwerkingstechniek die we ontwikkelen met: Torwash bv, STOWA, RvO, TNO, Eneco, Witteveen+Bos, Paques, HydroBusiness, Limburg Filter, CEW, waterschap Rivierenland en waterschap Zuiderzeeland. De bouw van het systeem wordt uitbesteed aan Eliquo Water & Energy.

Video met uitleg over de Torwash-techniek

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice