Nieuwsservice 22 september 2022


logo-header
Nieuwsservice 22 september 2022

Het regent weer, maar de voorraad is nog lang niet aangevuld

foto_hoge_stuw

Je hebt het vast wel gemerkt tijdens een wandeling, fietstocht of zondagse door-het-raam-staar-sessie: er viel deze septembermaand al flink wat regen. Voor ons als waterschap is dat nog geen reden voor een vreugdedans. Wél voor een regendans, want de grond kan nog veel regen gebruiken om de grondwaterstanden terug te brengen naar een normaal niveau. Werk aan de winkel dus!

Scholieren verhelpen verstopping op de rioolwaterzuivering vanuit het klaslokaal

2022-09-19 Escapespel rioolwaterzuivering

‘Help, het grofvuilrooster van de rioolwaterzuivering is verstopt! De monteur is er over 40 minuten, maar de sleutels van het rooster zijn zoek. Vinden jullie op tijd de reservesleutel zodat de monteur aan het werk kan?’ Dit is de opdracht van een nieuw escapespel voor groep 8 en brugklas. Tijdens het kraken van de codes leren scholieren alles over een rioolwaterzuivering. Scholen in Brabant kunnen het escapespel vanaf nu gratis lenen bij de Brabantse waterschappen.

Spuisluis Crèvecoeur s-Hertogenbosch van slag

2022-09-20_sluis_crevecoeur_spuisluis

Bewoners in de omgeving van spuisluis Crèvecoeur, de Aa en de Dieze vragen zich terecht af waarom het waterpeil zo laag staat. Normaal zorgt de spuisluis voor voldoende water in de Aa en de Dieze. Maar op dit moment werkt de spuisluis niet goed, waarschijnlijk door een defect aan de sensoren. Het probleem lijkt opgelost, maar helemaal zeker weten we dat in de loop van de dag.

Bezoekers Maritiem Den Bosch winnen een ton

Maritiem 2

Ben jij een van de gelukkigen? Afgelopen weekend trokken onze bezoekers tijdens Maritiem ’s-Hertogenbosch een lootje waarmee ze kans maakten op een Elho-regenton. Met deze regenton vang je 200 liter kostbaar regenwater op én hij staat mooi in je tuin als plantenbak. Gisteren trok onze jeugdbestuurder Julia Goets de twee winnende lotnummers: het winnende nummer op zaterdag is 27 en op zondag nummer 3.

Dit jaar geen grazende schapen meer op onze dijken

droogte_dijken

De droge zomer trekt zijn wissel op de grasbekleding van onze dijken. Op veel plekken is het gras verdord en zijn kale plekken ontstaan. Een gevolg daarvan is dat pachters hun schapen dit jaar niet meer mogen laten grazen op de dijk.

Dode vissen in vijver tussen de Rochadeweg en Stipdonkseweg Helmond

2022-09-14 dode vissen vijver Helmond

In de visvijver tussen de Rochadeweg en Stipdonkseweg Helmond zijn dode vissen gevonden. Waar de vissen zijn gevonden, meten we een laag zuurstofgehalte in het water. Door de regen is er waarschijnlijk rioolwater in de vijver gekomen. Hierdoor is het zuurstofgehalte gedaald. De dode vissen zijn opgeruimd.

Willem-Alexander en Maxima op bezoek in Deurnsche Peel

Hoog bezoek! Vandaag was het een Koninklijke dag in de Deurnsche Peel. Willem-Alexander en Maxima kregen tijdens een wandeling uitleg over dit beschermde Natura-2000 natuurgebied. Aan onze bestuurder Ernest de Groot de eer om alles te vertellen over ons waterbeheer. Hij legde uit over de waterhuishouding, de gewenste watersituatie en het herstel van hoogveen.

Eerste reactie Brabantse waterschappen op advies droogtecommissie

2022-09-15 presentatie adviesrapport droogtecommissie

De structurele effecten van verdroging in Brabant zijn ernstig. En deze problematiek beperkt zich niet tot Brabant alleen. Als het beleid niet verandert, staat ons een steeds drogere en onzekere toekomst te wachten. Het is hoog tijd dat we een stevigere koers gaan varen om de balans tussen (te) nat en (te) droog te herstellen, weerbaarder te worden tegen droogte en de zoetwatervoorraad op peil te houden. Om dit aan te pakken is niet alleen betrokkenheid van alle Brabantse waterpartners nodig maar ook van burgers, Rijk en Europa. Dit blijkt uit het rapport dat de onafhankelijke Adviescommissie Droogte vandaag aan het publiek heeft gepresenteerd.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.