Dijkverbetering Lith-Bokhoven


De ligging van Nederland aan de Noordzee en de aanwezigheid van meerdere grote rivieren maakt ons land kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dan ook van levensbelang. In 2017 zijn hiervoor in Nederland nieuwe strengere normen voor waterveiligheid vastgesteld. Om aan deze normen te voldoen moeten de dijken in Nederland worden versterkt. Ook de dijk vanaf de sluis bij Lith tot en met Bokhoven.

De veiligheidsnormen zijn strenger geworden omdat er nu veel meer mensen achter de dijk wonen dan vroeger. Er zijn meer mensenlevens, maar ook meer woningen, bedrijven en infrastructuur die beschermd moeten worden. Daarnaast neemt de hoeveelheid water dat de Maas afvoert toe door klimaatverandering. Er komen vaker hoge waterstanden voor die ook langer kunnen duren. Als we niks doen, wordt de kans op een dijkdoorbraak groter.

Nieuws

We zijn gestart met de werkplaatsen

Op 24 juni vond de eerste werkplaats van het dijkverbeteringsproject Lith-Bokhoven plaats bij het Veerhuis in Bokhoven. In totaal verwelkomden we ongeveer 40 zeer betrokken werkplaatsdeelnemers die kennis hebben gemaakt met elkaar, een inkijkje hebben gekregen in de eerste resultaten van het belevingswaardenonderzoek en alvast meedachten over de eerste dilemma's op de dijk. Al met al was het een gezellige en nuttige bijeenkomst die voor veel mensen nieuwe inzichten opgeleverd heeft.

Het sfeerverslag en de presentatie van deze avond, vindt u terug bij 'Documenten'.

Afbeelding_nieuwsbrief_werkplaatsen

Onze dijkgraaf Mario Jacobs bij DTV over de dijkverbetering

Mario Jacobs, de dijkgraaf van waterschap Aa en Maas, is door DTV Nieuws geïnterviewd in het kader van het programma 'Focus'. Hij ging in gesprek over het natste voorjaar ooit, het onderzoek van waterschap Aa en Maas onder Brabanders naar hoe zij klimaatverandering beleven en over het belevingswaardenonderzoek dat uitgevoerd is in het kader van de dijkverbetering.

Het hele fragment kunt u hieronder bekijken.

Bron: DTV Nieuws

Onderzoeken op of aan de dijk

Om een goed beeld te krijgen van de dijk, gaan we binnenkort starten met de eerste voorbereidende onderzoeken. Hiermee verzamelen we informatie over de dijk en het gebied. Alleen met voldoende informatie kunnen we namelijk goede keuzes maken voor het verbeteren van de dijk. We gaan onder andere geotechnisch, archeologisch, ecologisch en milieutechnisch/geohydrologisch en onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten.

Het kan zijn dat u binnenkort auto's van het bedrijf SOCOTEC Geotechnics BV. over de dijk ziet rijden. In de maand juli gaan zij namelijk al kijken welk materieel ingezet moet worden om de onderzoeken goed uit te voeren. De feitelijke uitvoering start eind juli en loopt door tot en met eind september.

Mocht het zijn dat wij uw op uw perceel onderzoek moeten doen, dan ontvangt u daarover een brief van ons. Wij zullen nooit zonder uw toestemming uw perceel betreden.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met Sjors Hoek, omgevingsmanager op het project (06-20 09 23 64).

Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u hier (pdf, 186 kB).

Terugblik informatiebijeenkomsten maart

Op 14, 18 en 20 maart vonden de eerste informatiebijeenkomsten plaats in Lith, Bokhoven en Empel. We hebben meer dan 400 betrokken bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden mogen verwelkomen tijdens deze avonden. Zowel na afloop van de algemene presentatie als tijdens de informatiemarkt zijn er veel vragen gesteld en hebben we goede gesprekken kunnen voeren. We hebben veel nieuwe inzichten opgedaan die ons kunnen helpen in de toekomst.

Zowel de algemene presentatie, de presentatie van de eerste resultaten van het belevingswaardenonderzoek, als de posters van de informatiemarkt, downloadt u onder het kopje 'Documenten'.

Ontwerp zonder titel

Locatie

Het gaat om het dijktraject vanaf de sluis bij Lith tot en met Bokhoven.

20240222 Projectgebied dijk met lufo

Wat gaan we doen?

In de komende jaren doen we veel onderzoek, brengen we oplossingen in beeld en maken we hoofdkeuzes voor het ontwerp van de dijk (voorkeursalternatief). We verkennen daarbij ook wat een denkbare ontwikkeling van de uiterwaarden kan zijn als je rekening houdt met de dijkverbetering, maar bijvoorbeeld ook de landbouwtransitie, natuurdoelen en recreatie. Daarnaast werken we onder andere samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch, die het initiatief heeft genomen voor de ontwikkeling van de Henriëttewaard. Deze fase van het project noemen we de verkenningsfase.

Een project als deze heeft onvermijdelijk gevolgen voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. Het goed informeren en kunnen meedenken van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is dan ook een belangrijk onderdeel van het project. Hiervoor worden vanaf het voorjaar van 2024 onder andere werkplaatsen en dijktafels georganiseerd. Nadere informatie hierover volgt tijdens nog te organiseren informatiebijeenkomsten.

Planning

Op dit moment zitten we in de verkenningsfase. In maart/april 2024 hebben we informatiebijeenkomsten georganiseerd als aftrap van deze fase. Daarna hebben we ongeveer 2,5 jaar nodig tot een vastgesteld voorkeursalternatief.

Na de verkenningsfase wordt het voorkeursalternatief nog verder gedetailleerd en worden de hoofdbesluiten en -vergunningen aangevraagd. Dat duurt circa 3 jaar. Daarna kan de uitvoering starten. Met de huidige inzichten is de dijk rond 2034 verbeterd.

Samenwerkingspartners

We werken samen met onder andere de volgende overheden/regionale organisaties:

  • Gemeente Den Bosch
  • Gemeente Oss
  • Provincie Noord-Brabant
  • Rijkswaterstaat
  • Landelijk Hoogwaterbeschermingsprogramma
  • Natuurmonumenten
  • ZLTO

Documenten

●     Met het project maken we ter kennismaking een rondgang langs de relevante bestuurs-, dorps- en wijkraden. De presentatie van deze kennismakingen download u via het blok aan de rechterzijde van deze pagina. Deze presentatie is bij alle kennismakingen inhoudelijk gelijk.

●     Hier vindt u ook 'Het boek ‘Dijken voor Beginners’. Hierin vindt u informatie over wat er komt kijken bij een dijkverbetering.

Projecten in de buurt

De volgende projecten bevinden zich in de buurt van de dijkverbetering Lith-Bokhoven:

Meanderende Maas

project-Meanderende-Maas-recreatie-fietsers-Megen-2022

Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren de dijk tussen Ravenstein en Lith en geven de Maas meer ruimte.

Dijkverbetering Doeveren

foto_doeveren_2

Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren de 4 kilometer lange dijk bij Doeveren.

Dijkverbetering Cuijk-Ravenstein

TS20-NEERLOON-4806

Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren daarom de dijk tussen Cuijk en Ravenstein.

Contact

Sjors Hoek

Profielfoto SH 6-3-2024_1
Functie
Omgevingsmanager
Telefoon
06-20 09 23 64
E-mail
shoek@aaenmaas.nl

Tim Smit

WhatsApp Image 2024-03-25 at 15.51.37
Functie
Omgevingsmanager
Telefoon
06-57 93 16 31
E-mail
tsmit@aaenmaas.nl

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief
Kies een nieuwsbrief
BeveiligingsvraagVerplicht veld
U dient cookies te accepteren om deze captcha te kunnen gebruiken.