Nieuwsservice 24 november 2022
Inloopavond project Leegveld op woensdag 30 november
Op woensdag 30 november organiseren we voor omwonenden en belangstellenden een inloopavond vanuit project Leegveld. Dat doen we samen met aannemer Wetering en Staatsbosbeheer. De werkzaamheden voor het hoogveenherstel in de Deurnsche Peel zijn begin 2023 klaar. We beantwoorden graag je vragen over de laatste werkzaamheden, de nazorg en het beheer.
Dijkwachten oefenen door weer en wind ter voorbereiding op hoogwater
17 en 21 november stond de jaarlijkse theorie- en praktijkoefening voor onze dijkwachten op het programma. We zetten dijkwachten in bij hoogwater en calamiteiten om de dijken goed in de gaten te houden. De afgelopen jaren is het aantal dijkwachten flink gegroeid van 110 naar maar liefst 160 dijkwachten. Daar zijn dankbaar voor en super blij mee! Zowel onze eigen collega’s als inwoners volgden de opleiding tot vrijwillige dijkwacht om eventuele beschadigingen of gevaarlijke situaties op de dijk te herkennen en te melden.
30 november evenement 'ontwerpen aan het breukenlandschap (Peelrandbreuk)'
De hoge zandgronden van de Peelhorst vormen oorspronkelijk 'de badkuip' van Oost-Brabant en Noord-Limburg. Bij de ondergrondse breuken die hier lopen, komt knelwater omhoog. Dit water vormt tijdelijk een soort van spons. Die breuken benutten we daarom graag in onze strijd tegen droogte. Op woensdagmiddag 30 november vindt bij Natuurpoort De Peel in Deurne de bijeenkomst Ontwerpen aan het breukenlandschap plaats. We stellen onszelf de vraag: 'Wat kan de Peelrandbreuk betekenen voor de ruimtelijke toekomst van Noord-Brabant en Limburg?'
Voorkeursalternatief (VKA) dijkversterkingsproject Cuijk-Ravenstein vastgesteld
Op vrijdag 18 november stelde ons algemeen bestuur het voorkeursalternatief (VKA) van het dijkverbeteringsproject Cuijk-Ravenstein vast. Dat betekent dat het plan voor de dijkverbetering op hoofdlijnen duidelijk is en het grootste deel van de verkenningsfase erop zit. Begin volgend jaar begint een nieuw hoofdstuk van het project: de planuitwerkingsfase. Dan werken we het plan meer in detail uit.
Werkzaamheden monding Campagnebeek klaar
De werkzaamheden aan de Campagnebeek bij Maashees zijn afgerond. In deze eerste fase heeft waterschap Aa en Maas de monding van de beek in de Maas aangepakt. Er is onder meer stortsteen verwijderd zodat vissen de beek in kunnen trekken en er is meer ruimte gecreëerd voor water bij hevige buien.
Challenge voor Bossche studenten: ‘Blij met een piekbui! Hoe dan?’
Naast droogte hebben we steeds vaker te maken met korte en hevige plensbuien. Kelders lopen onder water, straten staan blank, gewassen spoelen weg en rioolwaterzuiveringen kunnen de hoeveelheden water nauwelijks aan. Kunnen we deze hevige buien benutten als een kans? Een mooie uitdaging voor tweedejaars mbo-studenten van het Koning Willem I college in ’s-Hertogenbosch om te komen met briljante oplossingen.
Algemeen bestuur stelt begroting voor 2023 vast: onze belastingtarieven stijgen per saldo vrijwel niet
Ook in 2023 zet het waterschap zich maximaal in om inwoners van Oost-Brabant te beschermen tegen overstromingen uit de Maas, overlast door piekbuien en gevolgen van droogte. En om het water nog schoner te maken door bijvoorbeeld onze rioolwaterzuiveringsinstallaties aan te passen. De verwachte kostenstijging van 7 miljoen die hiervoor nodig is, komt mede dankzij duurzame investeringen, maar beperkt terecht bij de inwoners van het waterschap.
Gemeenten en waterschap onthullen drie beste ideeën 'Lang leve planeet aarde'
Donderdag 17 november maakten onze bestuurder Ernest de Groot, wethouder gemeente Asten John Bankers en afkoppelcoach gemeente Someren Falco Thijssen Museum Klok & Peel in Asten de drie beste inzendingen bekend tijdens de eerste periode van het scholenproject ‘Lang leve planeet aarde’.
Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.