Challenge voor Bossche studenten: ‘Blij met een piekbui! Hoe dan?’


21 november 2022

Naast droogte hebben we steeds vaker te maken met korte en hevige plensbuien. Kelders lopen onder water, straten staan blank, gewassen spoelen weg en rioolwaterzuiveringen kunnen de hoeveelheden water nauwelijks aan. Kunnen we deze hevige buien benutten als een kans? Een mooie uitdaging voor tweedejaars mbo-studenten van het Koning Willem I college in ’s-Hertogenbosch om te komen met briljante oplossingen. Tijdens de leerzame challenge ‘Blij met een piekbui! Hoe dan?’ leerden ze meer over water, het klimaat en maakten ze kennis met onze taken.

Verrassende oplossingen

De challenge leverde mooie resultaten op. Een grote waterberging onder een stadspark om meerdere woningen te voorzien van water om bijvoorbeeld wc’s door te spoelen of te gebruiken voor de tuin. En een wateropvang met zuivering op een boerenbedrijf voor het schoonmaken van stallen en wat het vee als drinkwater kan gebruiken. Het waren de ideeën waarmee de studenten deze ronde uitpakten en ons tijdens de eindpresentatie verrasten. De resultaten werden getoetst op criteria als vernieuwend, uitvoerbaar, vermenigvuldigbaar en betaalbaar.

Smaakt naar meer

Tien weken lang hebben de groepjes onder begeleiding van docenten en onze collega’s aan de challenge gewerkt. De challenge smaakt naar meer. We zetten dan ook graag in op nieuwe challenges binnen het onderwijs en met studenten die wellicht onze toekomstige bevlogen collega’s worden.

Bossche Challenge piekbuien
Studenten van Koning Willem I College presenteren hun opdracht

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice