Gemeenten en waterschap onthullen drie beste ideeën 'Lang leve planeet aarde'


17 november 2022

Donderdag 17 november maakten onze bestuurder Ernest de Groot, wethouder gemeente Asten John Bankers en afkoppelcoach gemeente Someren Falco Thijssen de drie beste inzendingen bekend vanuit het scholenproject ‘Lang leve planeet aarde’. Dat deden ze in het Museum Klok & Peel. De inzendingen krijgen een prominente plek in de expositie ‘Samen het klimaat de baas’.

De expositie en het scholenproject zijn al een tijdje gaande en opgestart vanuit een duurzaamheidscampagne in Asten en Someren. Daaraan doen wij mee samen met de gemeenten Asten en Someren, IVN Asten-Someren, Museum Klok & Peel én alle basisscholen in de regio. Doel van de campagne is het publiek op een laagdrempelige manier bewust te maken van de opwarming van de aarde, de nadelige effecten ervan en de kansen om er samen iets aan te doen.

Schoolinzendingen

Als onderdeel van het scholenproject is aan de schoolkinderen gevraagd hoe zijzelf de nadelige gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk kunnen beperken. Ze werken de innovatieve ideeën in groepjes uit. Uit de resultaten worden iedere periode de drie beste inzendingen gekozen. Die werkstukken krijgen een plekje in de expositie 'Samen het klimaat de baas'. Omdat nieuwe scholen na een periode van zes weken starten, komt gedurende het jaar steeds een nieuwe stroom van ideeën beschikbaar.

Persbericht Gemeenten en waterschap onthullen beste drie ideeën
Falco Thijssen, Ernest de Groot en John Bankers met de prijswinnende scholieren. Foto: Rob Fritsen

Prijswinnaars

De drie beste ideeën in de eerste periode werden gepresenteerd door Rahaf van de basisschool de Diamant, Nina, Lana, Anne, Vince, Willem van de Antoniusschool, en Izzat van de Diamant. Deze winnaars dingen mee naar de prijs van hét beste idee van alle Astense en Somerense schoolkinderen. Zij mogen in juli hun idee presenteren aan onze dijkgraaf Mario Jacobs en de burgemeesters Anke van Extel (Asten) en Dilia Blok (Someren). Bovendien beoordelen we met de gemeenten het idee op haalbaarheid.

Expositie

In de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ laten we samen met de gemeenten zien hoe we de nadelige effecten van de klimaatverandering te lijf gaan. De expositie toont hoe we de beekdalen van Beekerloop, de Aa en de Kleine Aa opnieuw laat kronkelen, met overstromingszones en natuurvriendelijke oevers. Verder toont de expositie hoe de gemeenten Asten en Someren inspelen op de opwarming van de aarde, met o.a. besparing in energieverbruik en inzet van duurzame energiebronnen. Doel van de expositie is de bezoeker volop ideeën aan te reiken hoe zelf dicht bij huis aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het vervangen van tegels door groen, afkoppeling van regenpijpen of aanleg van water absorberende sedumdaken.

220928 pb museum klok en peel

Publieksacties

Museum Klok & Peel nodigt inwoners van Asten en Someren van harte uit dit schooljaar de expositie te komen bezoeken. De kinderen die aan het deelnemen, ontvangen tijdens het zes weken durende project een vrijkaartje / kortingskaartje voor het museum. Hiermee kunnen de kinderen hun (groot-)ouders rondleiden door de expositie. De kinderen hebben gratis toegang. Voor twee van hun begeleiders geldt een kortingsactie: zij betalen het kindertarief van € 5,-. De kortingsactie geldt niet tijdens schoolvakanties of evenementen.

Meer weten?

Meer informatie over het scholenproject en de expositie vind je op de informatiepagina van Museum Klok & Peel.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice