Medewerkers vertellen


Hoe is het om te werken bij een van de beste overheidsorganisaties van Nederland? Dat vertellen onze medewerkers.

Samenwerken en kijken naar kansen

“Al een tijd werken we gebiedsgericht, en dat gaat steeds beter! WeHilke van den Elsen werken intensief samen binnen onze teams en met partners. De gebiedsteams kijken niet alleen naar de kansen en het verband tussen beleid, inrichting en beheer, ze voelen zich ook eigenaar van de toekomst van hun gebied. Daar ben ik trots op!”

Hilke van den Elsen, gebiedsadviseur

“Waarom kan ik het werken bij Aa en Maas zo waarderen? Inhoudelijk is het werken bij een waterschap natuurlijk ontzettend interessant. Wat ik zelf ook heb mogen ervaren bij Aa en Maas is de ruimte om aan de slag te gaan met je persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling. Zo heb ik deelgenomen aan het PLOEG-traject om meer inzicht te krijgen in mijn talenten en leerdoelen. Daarnaast heb ik ook een rol in ons jonge ambtenarennetwerk SAAMen. Een van de leukste onderdelen hiervan vind ik dat je in contact komt met andere collega’s en vakgenoten, zowel intern als extern. Verder heb ik ook een rol als informatie-coördinator (ICO) in de calamiteitenorganisatie. De vaardigheden die je opdoet door naast je reguliere functie ook ruimte te krijgen voor dit soort extra projecten komen vervolgens weer van pas in het dagelijkse werk.”

Esther Rappard, gebiedsadviseur district Hertogswetering

Betrokken collega’s

Inge Pistorius“In 2020 ben ik gestart als (junior) procestechnoloog op de mooiste en meest uitdagende rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas: ’s-Hertogenbosch! Ondanks corona kon ik direct op locatie terecht en was vanaf dag één de betrokkenheid groot. Ik krijg veel steun en ben omringd met ontzettend veel deskundige collega’s. We gaan als team vol gas vooruit en de tijd vliegt voorbij! Inmiddels ben ik doorgegroeid naar de functie technisch adviseur klimaatneutraal.”

Inge Pistorius, technisch adviseur klimaatneutraal

“Vorig jaar ben ik gestart bij waterschap Aa en Maas. Een van de eerste dingen die me opviel zijn de behulpzame collega`s die tips geven en kennis delen. Door deze gesprekken realiseerde ik me met hoeveel thema’s deze organisatie zich bezighoudt. Dat er ruimte is om jezelf te ontwikkelen en mee te denken over de visie van de afdeling heb ik het afgelopen jaar ook mogen ervaren. Een positieve start!”

Thijs Ploegmakers, gebiedsbeheerder team District Raam

''Aa en Maas is voor mij al 15  jaar  mijn tweede thuis. Begonnen op het districtskantoor in Deurne, waar ik in een warm bad terecht kwam. Collega’s staan voor je klaar om je op weg te helpen waarbij je zelf je eigen manier van werken mag uitvoeren, je jezelf mag ontwikkelen en ontplooien. Je staat zelf aan de lat om er iets van te maken. En dat kan op diverse manieren. Doorgroeien, jezelf ontwikkelen in dezelfde functie of eens proeven in een andere functie of afdeling is mogelijk. Naast de goede en collegiale werksfeer, is en blijft het werk interessant. Je bent bezig met actuele onderwerpen op het gebied van water en alles wat daarbij komt kijken. En dat steeds meer. Lekker dynamisch, actueel en nooit saai. Droog, nat, leuke en lastige gesprekken, ontmoetingen met diverse mensen en je komt op mooie en bijzondere locaties. Kortom een prachtig werkgebied in Oost-Brabant. Fijn en leuk om daarin wat te mogen betekenen en vorm aan te geven vanuit het waterschap.''

Peter Daverveld, bedrijfsleider District Boven Aa

Blijven leren en ontwikkelen

“Aa en Maas zet zich niet alleen in voor een duurzaam watersysteem, maar ook voor een duurzame medewerker. Zo heeft Aa en Maas mij de ruimte gegeven om te ontwikkelen op zowel inhoudelijk als persoonlijk vlak. Niet vanuit een keurslijf, maar vanuit wat past bij jou als medewerker. Wat vroegen ze daarvoor terug? Alleen dat je jezelf in blijft zetten voor datgene waar je goed in bent. Zo ben ik hier begonnen als stagiair, en heb ik via diverse inhoudelijke functies zoals adviseur afvalwaterketen, innovator en innovatietechnoloog mezelf ontwikkeld tot afdelingshoofd.”

Rob van de Sande, afdelingshoofd Afvalwaterbehandeling

“Continu verbeteren is verbindende factor tussen Aa & Maas en mijzelf. In 2010 ben ik begonnen als procestechnoloog bij rioolwaterzuivering Den Bosch. Via een tussenstap van manager beheer & onderhoud in de renovatie van de rioolwaterzuivering Den Bosch ben ik nu sinds enkele jaren adviseur slimmer werken en houdt ik me bezig met diverse verbeterprojecten en verbetercultuur binnen de organisatie.

In deze reis heeft Aa en Maas me ruimschoots kansen gegeven om vakinhoudelijke uitdagingen met fijne collega’s in een goede sfeer te kunnen aanpakken en grenzen te verleggen. In deze is niet alleen het eindresultaat maar ook de weg ernaartoe belangrijk. Aa en Maas heeft aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en voor vaardigheden waarop ik mezelf wil ontwikkelen door het creëren van mogelijkheden.”

André van Tilborg, adviseur slimmer werken

Al voor de oprichting van Aa en Maas werkte ik voor een gemeenschappelijke dienst van De Aa, De Maaskant en De Dommel. Vanaf 2004 heb ik binnen Aa en Maas gewerkt voor drie verschillende afdelingen: Beleid en Advies, Onderzoek en Monitoring, en nu voor Advies Zuiveren. Ik ben dus binnen de organisatie doorgestroomd naar verschillende functies. Daarbij ben ik altijd wel bij hetzelfde onderwerp gebleven: waterkwaliteit en emissies. Van de overstappen heb ik nooit spijt gehad. Een heerlijk waterschap met leuk werk!

De organisatiecultuur is “samen aanpakken”. Er zijn veel mogelijkheden voor cursussen op houding, gedrag en persoonlijke vaardigheden. Zo heb ik veel over mezelf geleerd uit cursussen met collega’s: de Gallup Strengths Finder, een leergang adviesvaardigheden, en de Vak Inhoudelijke Professional-cursus (VIP). En daarnaast ook een persoonlijke coaching Succesvol Leiderschap. Ik maak er met plezier gebruik van en kan dit iedereen aanbevelen.

Wim van der Hulst, adviseur waterkwaliteit

Lees meer over onze Vak Inhoudelijke Professional-cursus

Kansen voor een nieuwe carrièrestap

Pieter van Dijk“In het voorjaar van 2020 werd ik bedrijfsleider; een mooie stap in mijn loopbaan. Tegelijkertijd was de start vreemd, want we zaten in de eerste lockdown. Toch kijk ik tevreden terug op het jaar en ben ik erg blij dat ik de kans heb gekregen om weer op een districtskantoor te werken. Het is een eer om samen met het team en partners te werken in een gebied vol uitdagingen!”

Pieter van Dijk, bedrijfsleider districtskantoor Raam

Wilbert Kuijken“Sinds 1 juli ben ik weer aan de slag als grondverwerver binnen de afdeling G&I, een functie die ik twaalf jaar geleden juist inruilde voor de functie van gebiedsbeheerder binnen de districten Raam en Beneden Aa. De overstap maakte ik omdat ik graag nog een keer een stap wilde zetten. Bij Aa en Maas krijg je de mogelijkheden en kansen om te ontwikkelen en door te groeien. Mijn advies: neem die kans!”

Wilbert Kuijken, grondverwerver G&I

Digitaal (samen)werken


Niels van Rooij"Binnen district Raam werken we met de scrum methodiek, met als doel efficiënter en flexibeler te werken en betere keuzes te maken. Afgelopen jaar bleek dat deze werkwijze er ook voor zorgt dat we meer verbonden blijven met elkaar! Het scrummen levert mij nog steeds nieuwe inzichten op.”

Niels van Rooij, adviseur watersysteem district Raam

“Mijn werk is en blijft geweldig, ook nu we vaker thuis werken. Mijn geheim is positief blijven en mezelf aandacht geven. Als ik lief ben voor mezelf kan ik het ook zijn voor een ander en beter presteren in mijn werk. Dat betekent voor mij een goede stoel aanschaffen, veel bewegen tussendoor, gezond eten, op tijd muziek aanzetten, elke week wandelen met één collega en een vaste ‘break in de week’ inplannen voor mijzelf. Mijn tuimelpoppetje op mijn bureau is mijn mascotte. Het maakt een muziekje als het uit balans raakt en komt altijd terug in het midden en staat dan weer stevig. Het herinnert mij er aan om elke dag aandacht te geven aan mezelf!”

Marloes van Nieuwenhoven, adviseur Brabant Aquademie