Nieuwsservice 20 juli 2023


logo-header
Nieuwsservice 20 juli 2023

Project Leegveld voor hoogveenherstel in de Deurnsche Peel afgerond

leegvelderweekend deurne24

Met het hoog zetten van een stuw en wandelingen door het gebied rondde waterschap Aa en Maas het project Leegveld op zaterdag 15 juli af. Dit gebeurde tijdens het Leegvelderweekend bij Natuurpoort de Peel. Samen met opdrachtgever provincie Noord-Brabant, gebiedspartners Staatsbosbeheer en gemeente Deurne en zo’n 40 aanwezigen stonden we stil bij het werk dat in de afgelopen twee jaar voor het hoogveenherstel in de Deurnsche Peel is uitgevoerd.

Izzat Khalil uit Someren heeft het beste duurzaamheidsidee

prijswinnaar van Lang Leve Planeet Aarde 13-7-2023.foto's (6)

Een draagzak voor een baby, om te toveren tot boodschappentas en gemaakt van een oud T-shirt. Met dat duurzaamheidsidee is Izzat Khalil, groep 8-leerling van basisschool De Diamant in Someren, de algehele winnaar geworden van Lang Leve Planeet Aarde. Onze dijkgraaf Mario Jacobs en burgemeesters Dilia Blok van gemeente Someren en Anke van Extel van gemeente Asten hebben Izzat met zijn multifunctionele idee in het zonnetje gezet.

Onze kantoorhond? Nee onze collega Tessa! Met haar neusje voor bevers speurt ze beverholen op met baasje en onze collega Jorrit

Artikel ED met Jorrit Daniels en Tessa (2)

Al bijna 2 jaar is ze actief langs sloten, beekjes en op dijken in ons werkgebied. Samen met haar baasje - onze medewerker beheer & onderhoud Jorrit – spoort onze trouwe viervoeter actief beverholen op. Het Eindhovens Dagblad ging op pad met Jorrit en Tessa bij de oevers van de Eeuwelse Loop en schreef daar een mooi artikel over. Dat artikel lees je in dit nieuwsbericht. En wil je Tessa op beeld in actie zien? Ze was zaterdag 8 juli om 20.00 uur te zien in programma Focus op NPO 2 NTR. De terugkijklink vind je ook in dit nieuwsbericht.

Uitvoering Proeftuin Elsendorp van start

proeftuin Elsendorp

Na intensieve voorbereidingen en besluitvorming over het bestemmingsplan is de uitvoering van Proeftuin Elsendorp gestart. De start van de uitvoering vierden we met met een feestelijke bijeenkomst. Het dorp, de initiatiefnemers, gemeente Gemert-Bakel, provincie Noord-Brabant en Aa en Maas hebben samen de puzzelstukjes van de Proeftuin Elsendorp gelegd.

Algemeen bestuur bespreekt voorjaarsnota en plannen voor 2024

AB vergadering

Op vrijdag 14 juli heeft ons algemeen bestuur de voorjaarsnota besproken. Hierin staat het beleid en de verwachte financiële situatie van het waterschap. We kijken in de nota vooruit naar 2024 en de jaren daarna, naar wat er nodig is om onze doelen te halen en welk financieel plaatje daarbij hoort. Het wordt gebruikt om later in het jaar de begroting op te stellen en uit te werken.

Water via gebouw waterkrachtcentrale bij sluis 15 zorgt voor extra water Peel en achterland

Waterkrachtcentrale-Roeven-buiten ©Pim Zegbregs

De Peel kan iedere druppel water goed gebruiken. Daarom heeft Rijkswaterstaat werkzaamheden uitgevoerd om meer water vanuit de Maas het gebied in te laten. Dit water gaat via de Noordervaart naar de Peel en het achterland. Een aanpassing van de oude waterkrachtcentrale bij sluis 15 zorgt er nu voor dat er ruim 1.000 liter water per seconde extra de Noordervaart instroomt.

Pomp geplaatst bij Maas

1

We krijgen steeds vaker te maken met langere periodes van droogte. Dit kan ook in de omgeving van de Oeffeltse Raam in Boxmeer tot problemen leiden, daarom is het van belang de beek klimaatbestendiger te maken. We realiseren daarom een extra wateraanvoer vanuit de Maas om de droogteproblematiek te verminderen. De uitvoering van de maatregelen schiet op: vorige week is de pomp in het nieuwe gemaal bij de Maas geplaatst.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.