Izzat Khalil uit Someren heeft het beste duurzaamheidsidee


17 juli 2023

Een draagzak voor een baby, om te toveren tot boodschappentas en gemaakt van een oud T-shirt. Met dat duurzaamheidsidee is Izzat Khalil, groep 8-leerling van basisschool De Diamant in Someren, de algehele winnaar geworden van Lang Leve Planeet Aarde. Dit duurzaamheidsproject heeft in het voorbije schooljaar bijna 3.000 leerlingen van basisscholen uit Asten en Someren intensief beziggehouden.

De verkiezing van Izzat werd donderdagmiddag 13 juli in Museum Klok & Peel in Asten bekend gemaakt door museumconservator Jessie Burgmans. Dat gebeurde in aanwezigheid van Izzats ouders en broertje en zusjes. Verder waren aanwezig onze dijkgraaf Mario Jacobs, burgemeesters Dilia Blok van gemeente Someren en Anke van Extel van gemeente Asten en vertegenwoordigers van de Stichting Culturele Vorming Someren-Asten (CuvoSA), het IVN Asten-Someren en het Museum Klok & Peel.

prijswinnaar van Lang Leve Planeet Aarde 13-7-2023.foto's (6)
Vlnr: Anke van Extel gemeente Asten, Izzat Khalil, Dilia Blok gemeente Someren en onze dijkgraaf Mario Jacobs. Fotograaf: Rob Fritsen

Onze dijkgraaf en de burgemeesters van Someren en Asten onderstreepten het belang van het project en zetten prijswinnaar Izzat uitgebreid in het zonnetje. Dat ging gepaard met diverse presentjes. Ook dankten zij de organiserende instellingen en de vrijwilligers die zich voor Lang Leve Planeet Aarde hebben ingezet.

Alle kinderen

Aan de wedstrijd ‘het beste duurzaamheidsidee’ deden alle schoolkinderen van Asten en Someren mee. Gedurende het hele schooljaar kwamen ze met innovatieve ideeën hoe de mensen in de meest algemene zin duurzamer zouden kunnen omgaan met de planeet Aarde. Elke zes weken werden er clusters ideeën ingeleverd, die steeds weer drie ‘groepswinnaars’ opleverden.

Certificaat

De ideeën van die winnaars vonden een plaatsje bij de expositie ‘Samen het klimaat de baas’; de expo hebben wij samen met de gemeente Someren en gemeente Asten hebben georganiseerd. Prijswinnaars in het voortraject kregen niet alleen een duurzaamheidscertificaat, maar dongen ook mee naar de jaarprijs van Lang Leve Planeet Aarde.

Hergebruik T-shirts

Algeheel winnaar Izzat Khalil raakte geïnspireerd door de zwangerschap van zijn juf en maakte van een afgedankt T-shirt een draagzak voor baby’s, die tevens als boodschappentas dienst kan doen. De jury vond dat een geweldig idee omdat bewust omgaan met textiel een zeer een grote impact heeft op het milieu. Om één T-shirt te produceren is 2.700 liter water nodig. Dat komt overeen met de hoeveelheid water die één persoon in 2,5 jaar drinkt of met 350 keer de WC doortrekken. Door kleding een tweede leven te geven, ga je dus om te beginnen de verspilling van water tegen. Hergebruik van kleding zorgt er bovendien voor dat er minder textiel geproduceerd hoeft te worden. Aangezien tegenwoordig 60 % van goedkoop gemaakte kleding binnen het jaar al wordt afgedankt, zet die versobering echt zoden aan de dijk. De gemeenten Asten en Someren beraden zich dan ook hoe ze hergebruik van textiel verder kunnen bevorderen.

Over de expositie Samen het klimaat de baas

In deze expositie laten we samen met gemeenten Asten en Someren zien hoe we de nadelige effecten van klimaatverandering te lijf gaan. Ook geven we tips aan inwoners wat zij kunnen doen om een steentje bij te dragen. De expositie ging van start in september 2022 en is nog te bezichtigen tot en met augustus 2023 in het Museum Klok & Peel in Asten.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice