Nieuwsservice 8 september 2022


logo-header
Nieuwsservice 8 september 2022

Gravende bevers stuiten op 480 meter gaas bij Empelsedijk

2022-09-07 Beverwerend gaas Empelsedijk

Ed en Willem Bever, John de Bever, de bevers van het spel Beverbende: stuk voor stuk goedaardige bevers die een lach op ons gezicht toveren. Met de échte knaagdieren ligt dat een stukje genuanceerder. De bevers bedoelen het goed, maar als ze met hun gegraaf een gevaar vormen voor de waterveiligheid, treden we op. Zoals nu, met een innovatief project bij het Groote Wiel in Den Bosch. Dike Protection Systems is voor ons deze week gestart met het aanbrengen van speciaal beverwerend gaas.

Veel belangstelling bij kenniscollege droogte voor journalisten

Journalisten droogtecollege

Samen met waterschap de Dommel en waterschap Brabantse Delta nodigden we journalisten uit om ze bij te praten over de actuele droogtesituatie en droogteproblematiek in het algemeen. NOS, BNR, Trouw, Nu.nl, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Omroep Brabant, DTV Nieuws, ZLTO, H2O, BN De Stem: ze waren allemaal vertegenwoordigd.

Dassenholen in dijk bij Rosmalen uitgegraven

dassengraverij6

In de dijk bij Rosmalen ontdekten we zeven dassenholen. Deze holen veroorzaakten in een jaar tijd enorm veel graafschade. Vanaf de slootkant liepen de holen tot 3 meter diep onder het wegdek. Boven de grond was daar niets van zichtbaar. Onder begeleiding van de Zoogdiervereniging en in samenwerking met de gemeente s'-Hertogenbosch groeven we de holen uit om de veiligheid van de dijk te garanderen.

Word oeverloper en ontdek hoe het gaat met vissen en waterplanten in de Kasteelmeander van de Aa

2022-09-05-oeverlopers

Wil jij wel eens met eigen ogen zien hoe het is gesteld met de waterkwaliteit en de biodiversiteit van Brabantse beken? Meld je dan aan als oeverloper en ga zaterdag 24 september met onze ecologen en ecologen van Floron en Ravon op zoek naar vissen en waterplanten in en rond de beekloop bij de Kasteelmeander van de Aa bij Middelrode. Zo help je ons mee om de gezondheid van deze beek in kaart te brengen.

Tweede maaironde gestart, maar nog niet overal

2022-09-6 maaien van de slootkant

Op 1 september startten we met de tweede ronde van het maaiseizoen voor sloten en beken. Maar er kan nog niet overal gemaaid worden. Door de droogte staat er op sommige plekken te weinig water in beken en sloten, zoals in de Aa.

Waterschappen bereiden zich voor op extremen, maar ook daar speelt de strijd tussen landbouw en natuur

De Kleine Aa bij Someren is volledig opgedroogd. JPG

Het is bij het waterschap altijd schipperen tussen boeren en natuurbeschermers. Het grondwaterpeil staat in Brabant lager dan ooit. Maar een sproeiverbod met grondwater kan juist weer funest zijn voor de oogst. ‘Klimaatverandering dwingt ons om uit te gaan van extreme situaties.’

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.