Gravende bevers stuiten op 480 meter gaas bij Empelsedijk
Ed en Willem Bever, John de Bever, de bevers van het spel Beverbende: stuk voor stuk goedaardige bevers die een lach op ons gezicht toveren. Met de échte knaagdieren ligt dat een stukje genuanceerder. De bevers bedoelen het goed, maar als ze met hun gegraaf een gevaar vormen voor de waterveiligheid, treden we op. Zoals nu, met een innovatief project bij het Groote Wiel in Den Bosch. Dike Protection Systems is voor ons deze week gestart met het aanbrengen van speciaal beverwerend gaas.
Als de zon eenmaal achter de horizon is verdwenen, beginnen bevers aan hun avond- en nachtdienst. Ze laten zich niet snel zien en opereren deels onder de waterspiegel. Bijvoorbeeld in zogeheten wielen - meestal diepe overblijfsels van dijkdoorbraken - zijn ze uitstekend in hun element. Allemaal prima, maar bevers hebben ook de gewoonte om in onze dijken te graven. Daarmee brengen ze de dijken flinke schade toe, met alle gevolgen voor de waterveiligheid van dien. Daarom steken we hier, op een bevervriendelijke manier, bijna letterlijk een stokje voor.
‘We proberen ze weg te lokken bij onze dijken’
Collega Ronald Wolters, adviseur Waterveiligheid, ziet er tot ongeveer eind september op toe dat er bij het Groote Wiel aan de Empelse Dijk beverwerend gaas wordt aangebracht. “Vooropgesteld: we gunnen alle bevers een fijne leefomgeving. Bevers zijn de ingenieurs van de natuur. Als ze bijvoorbeeld een boom omknagen, ontstaat daaronder een ideale leefomgeving voor andere flora en fauna. Ze doen dus belangrijk werk voor de diversiteit van de natuur.”
“Maar niet alles wat de bevers doen is goed. Met hun dammen kunnen ze bijvoorbeeld delen van het land onder water zetten. Dat is mooi in een natuurgebied en goed tegen de verdroging maar is ongewenst als er een akker naast ligt. En ze graven graag holen; waarbij ze flinke ondergrondse gangenstelsels aanleggen. Dat verzwakt een dijk flink, waardoor er overstromingsgevaar kan ontstaan. Door andere, minder kwetsbare gebieden aantrekkelijk te maken voor beverhuisvesting, proberen we ze weg te lokken van onze dijken. Daar luisteren ze helaas niet altijd naar. Daarom brengen we beverwerend gaas aan.”
Beverwerend gaas: een stevige klus
Het aanbrengen van dat gaas is een stevige klus. Met een krachtige machine wordt het gaas tussen twee stalen platen van vier meter lang en twee meter breed geklemd, als een soort sandwich. Daarna wordt het geheel aan de oever van een wiel in de grond getrild, tegen de dijk. Als het gaas is geplaatst worden de platen opgetakeld en blijft het gaas achter. Het sluit perfect aan en heeft een levensduur van 120 jaar. Hierdoor kan de bever zijn of haar tanden voorlopig niet meer in de dijk zetten. In het begin werken de machines vanaf de kant. Daarna wordt er gewerkt vanaf drijvende platforms op het water, omdat de ruimte tussen het water en de dijk daar te klein is.
Een veilige, bevervriendelijke oplossing
Hugo Assink, directeur/eigenaar van Dike Protection Systems (DPS) uit het Groningse Bellingwolde, is verantwoordelijk voor het aanbrengen van het gaas. “Dit gepatenteerde systeem is ontwikkeld door een Duitse firma. Het bedrijf ontwikkelde een techniek om dijken, maar ook spoorwegen en wegen te beschermen tegen bevers. Daar heb je behoorlijk grof geschut voor nodig, want bevers knagen zo overal doorheen. Bijna overal dan, want ons gaas krijgen ze niet stuk. En zelfs al zouden ze er op één plek doorheen bijten, dan blijft de structuur van het gaas intact en ontstaat er geen gat waar ze doorheen kunnen.
Dit is het vierde project in Nederland. We hebben met onze eerdere projecten al aangetoond dat het systeem uitstekend werkt. Hiermee laten we zien dat waterveiligheid en bevers in goede harmonie naast elkaar kunnen bestaan.”
Lees het artikel over beverwerend gaas in het Brabants Dagblad
Lees ook het artikel over beverwerend gaas
op omroep Brabant
Recent nieuws
- Atelier NL presenteert Meanderende Maas: Dutch Design op grootse schaal11 september 2024
- Waterveiligheid in Colombia: waterschap Aa en Maas helpt mee via de Blue Deal11 september 2024
- Water en bodem in balans: algemeen bestuur op werkbezoek11 september 2024
- Word jij onze adviseur hydrologie?9 september 2024
- Restauratie historische keersluis Bossche Sloot: doorgang voor fietsers en wandelaars tot half december gesloten5 september 2024