Waterschappen bereiden zich voor op extremen, maar ook daar speelt de strijd tussen landbouw en natuur


2 september 2022

Het is bij het waterschap altijd schipperen tussen boeren en natuurbeschermers. Het grondwaterpeil staat in Brabant lager dan ooit. Maar een sproeiverbod met grondwater kan juist weer funest zijn voor de oogst. ‘Klimaatverandering dwingt ons om uit te gaan van extreme situaties.’

De Kleine Aa bij Someren, ten zuidoosten van Eindhoven, is volledig opgedroogd. Op de bodem van de Brabantse beek liggen slechts modder en stenen. Dit is wat maandenlange droogte doet, gebaart Mario Jacobs, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas. Niet alleen is al het water weg, ook al het leven in de beek is verdwenen – op wat grassen na.

De Kleine Aa bij Someren is volledig opgedroogd

Foto: Elisa Maenhout

In normale tijden zou er nu 1 tot 1,5 meter water in de beek staan, vertelt Toine Cissen, gebiedsbeheerder bij het waterschap. Maar wat zijn tegenwoordig normale tijden? Als we 2021 even vergeten is dit al het vierde opeenvolgende jaar met een superdroge zomer. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) maakte deze week bekend dat de grondwaterstanden in delen van Noord-Brabant en Limburg ‘extreem laag’ zijn.

‘Ons watersysteem is gebaseerd op gemiddelde weersomstandigheden’, aldus Jacobs, die tot vorig jaar nog GroenLinks-wethouder in Tilburg was. ‘Maar de klimaatverandering dwingt ons om uit te gaan van extreme situaties. We moeten ons voorbereiden op zowel extreme droogte als extreme regenval.’

In een interview met de Volkskrant vertellen onze dijkgraaf  Mario Jacobs en collega gebiedsbeheerder Toine Cissen over de uitdagingen waar we voor staan en hoe we daarmee omgaan. 

Lees het interview in de Volkskrant