Nieuwsservice 29 september 2022


logo-header
Nieuwsservice 29 september 2022

Met de huifkar op pad in Aa-dal Zuid

2022-09-28_sept_veldbezoek

Sinds het voorjaar werken we aan de herinrichting van de Aa en de Kleine Aa in Asten en Someren. Voorbijgangers hebben de grote graafmachines de afgelopen tijd vast gespot. Maatregelen zijn nodig voor een klimaatbestendiger en natuurvriendelijker beekdal. Op woensdag 28 september namen belangstellenden van dichtbij een kijkje.

Nieuwe persleiding bij Asten

2022-09-28_nieuwe_persleiding_bij_asten

Woensdag 28 september ronden we een flinke klus af in de Peel. Daar boorden we een nieuwe persleiding van rioolgemaal Ommel naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Asten. Hiermee beschikken we op dit traject over een toekomstbestendige leiding en is er minder kans op nare luchtjes.

Peilschalen: van emaille naar plastic naar riet

peilschaal_van_biocomposiet

Met peilschalen meten we het waterpeil in onze sloten en beken. Afhankelijk van het waterpeil zetten we sluizen dicht of open, om water vast te houden of juist door te laten stromen. Alleen al in ons werkgebied hebben we 2000 peilschalen. Honderd jaar geleden maakten we peilschalen van emaille, daarna van plastic maar nu is er eentje anders dan al die andere. Deze vreemde eend in de bijt hangt in de Heusdense polder in Waalwijk bij gemaal Gansoijen. Hoezo is ie anders?

Grote kreeft in het water verrast vrijwillige wateronderzoekers bij kasteel Heeswijk

2022-09-24_rivierkreeft

Met schepnetten, waterharken en emmers struinen vrijwilligers de oevers af van de Aa bij Kasteel Heeswijk tijdens de oeverlopersdag. Onder begeleiding van specialisten van Ravon, Floron en onze ecoloog Wiet van Bragt brengen de vrijwillige wateronderzoekers in kaart wat er leeft en groeit in en langs het water. Tijdens de tweede editie van de oeverloperdag op zaterdag 24 september zijn weer mooie vondsten gedaan.

Breedgedragen duurzaamheidscampagne op scholen en in Museum Klok & Peel

220928 pb museum klok en peel

De gemeenten Asten en Someren, waterschap Aa en Maas, Stichting CuVoSA, IVN Asten-Someren en Museum Klok & Peel zetten in het aanstaande schooljaar samen een ambitieuze duurzaamheidscampagne op.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.