Grote kreeft in het water verrast vrijwillige wateronderzoekers bij kasteel Heeswijk
Met schepnetten, waterharken en emmers struinen vrijwilligers de oevers af van de Aa bij Kasteel Heeswijk tijdens de oeverlopersdag. Onder begeleiding van specialisten van Ravon, Floron en onze ecoloog Wiet van Bragt brengen de vrijwillige wateronderzoekers in kaart wat er leeft en groeit in en langs het water. Tijdens de tweede editie van de oeverloperdag op zaterdag 24 september zijn weer mooie vondsten gedaan.
“Ja, ik heb iets gevangen!” Drie hoofden buigen zich over het visnet dat Mireille zojuist uit het water heeft getrokken. En er blijkt zowaar een kleine modderkruiper te kronkelen in haar net. De modderkruiper gaat in een cuvet (soort glazen bak) zodat iedereen hem goed kan bekijken. Aangemoedigd door dit succes gaan alle visnetten snel weer het water in. Al snel krijgt de kleine modderkruiper gezelschap van andere visjes. “Mijn vader wees mij op het Instagram bericht over deze oeverlopersdag”, vertelt Mireille, een jonge vrouw die in de omgeving woont. “Ik ben altijd een buitenkind geweest. Nu ik een baan heb vind ik het heerlijk om in mijn vrije tijd meer te leren over de natuur.”
Dynamisch Beekdal
Oeverlopers monitoren de komende jaren onder meer de Aa bij Heeswijk. Het gebied is onderdeel van het Dynamisch Beekdal, waar we als waterschap de natuur hebben hersteld. Oude meanders zijn weer aangesloten, zodat rivier de Aa meer ruimte heeft om te slingeren. En we verwijderden stuwen waardoor vissen weer alle kanten op kunnen zwemmen. Goed dus om hier een vinger aan de pols te houden en de komende jaren te kijken of de waterkwaliteit en de biodiversiteit inderdaad verbeteren. De hulp van vrijwilligers is daarbij hard nodig.
Vrijwilligers zijn onmisbaar
Gedeputeerde Hagar Roijackers steekt ook de handen uit de mouwen. Ze benadrukt nog maar eens: “Wij zijn in Brabant nergens zonder vrijwilligers. Meer mensen zijn zich de coronapandemie bewust geworden van het belang van de natuur voor hun fysieke en mentale gezondheid. Maar we belasten de natuur en het water worden door ons ook zwaar belast. Er zijn professionals én vrijwilligers nodig die helpen met de zorg voor onze natuur en water. Of je nou graag met je poten in de modder staat of liever wat anders doet of veel of weinig tijd hebt. Iedereen kan iets doen om de kennis van de prachtige natuur te vergroten.”
Samen biodiversiteit onderzoeken
Iedereen kan oeverloper worden. Je hebt alleen een gezonde dosis nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur nodig. Als oeverloper 'adopteer' je een beek die je regelmatig onderzoekt en kun je meedoen aan cursussen en bijeenkomsten. “Oeverlopers biedt niet alleen een leuke en leerzame middag. De deelnemers helpen ons echt ook om het herstel van de biodiversiteit te onderzoeken”, zegt Ernest de Groot, lid van ons dagelijks bestuur. “Zo kunnen we zien of de herstelwerkzaamheden effect hebben op de biodiversiteit in dit gebied.”
Rivierkreeft
Grote consternatie deze middag op de oever van de Aa. Want een van de vrijwilligers vist een rode, Amerikaanse rivierkreeft van indrukwekkend formaat uit het water. Geen soort die je verwacht in zo’n Brabantse beek. “En zéker geen soort die we daar graag zien”, klinkt het stellig uit de mond van onze ecoloog Wiet. Hij bekijkt de spartelende kreeft met lede ogen. “We willen deze jongens zoveel mogelijk uit de Brabantse wateren houden. Maar hoe we dat gaan doen, is nog een hele puzzel.”
Nieuwe oeverlopers
De oeverlopersdag in Heeswijk leverde weer een paar nieuwe vrijwilligers op die officieel oeverloper worden. Wil jij ook oeverloper worden? Meld je aan via onderstaande knop.
Oeverlopers in het Brabants Dagblad
Recent nieuws
- DJ La Fuente heeft de FlushFactor! Check het doorspoelgedrag van festivalbezoekers Festyland in onze aftermovie10 oktober 2024
- Nieuwe combinatie van technieken verwijdert medicijnresten uit rioolwater in Dinther10 oktober 2024
- UPDATE: de webinar over onze subsidie recreatie-educatie is verzet naar maandag 28 oktober 11:00 uur. Schrijf je nog in!10 oktober 2024
- Fosfaat en medicijnresten verwijderen in Vinkel9 oktober 2024
- Interview met collega's Janneke Snijders en Erwin van de Pol over verantwoordelijkheid indirecte lozingen8 oktober 2024