Nieuwe persleiding bij Asten


28 september 2022

Woensdag 28 september ronden we een flinke klus af in de Peel. Daar boorden we een nieuwe persleiding van rioolgemaal Ommel naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Asten. Hiermee beschikken we op dit traject over een toekomstbestendige leiding en is er minder kans op nare luchtjes.

De huidige persleiding komt uit in het vrijvervalstelsel van de gemeente Asten, wat wil zeggen dat het rioolwater vanzelf naar de zuivering stroomt. Dat is niet ideaal. Om aantasting van de betonleiding te voorkomen, stank te verminderen en ruimte te creëren in het gemeentelijk stelsel, kiezen we voor een andere techniek. We sluiten de persleiding rechtstreeks aan op de stripperput van de rwzi Asten. In deze put blazen we lucht om het stinkende H2S-gas - waterstofsulfide, de geur van rotte eieren - te verwijderen.

600 meter leiding

Door middel van een gestuurde grondboring over 21 meter diepte over een lengte van 600 meter is de HPDE-kunststof persleiding, met een diameter van 450 millimeter, door het boorgat getrokken. Een leiding van 600 meter is wat lastig te vervoeren en hanteren. Daarom gebruikten we leidingen van 20 meter die we met kunststoflassen aan elkaar monteerden. De laswerkzaamheden vonden plaats naast de Voordeldonkse Broekloop en rivier de Aa. Daarna is deze leiding in het water gelegd.

Het boren gebeurt in twee fasen. Als eerste boort een pilotboorkop het gat. Als de boorkop op het gewenste punt weer uit de grond komt, wordt de boorkop vervangen door een grotere kop - een ruimer genaamd - waarna deze wordt teruggetrokken.

Benieuwd hoe dat gaat? Bekijk het filmpje.

Bentoniet

Hierna nemen we letterlijk de leiding. De leiding wordt door het gat getrokken. Tijdens het boren wordt om verschillende redenen Bentoniet gebruikt. Dat is een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort met deeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken. Het wordt vooral gebruikt om het boorgat open te houden en de grond of het zand uit het boorgat naar de oppervlakte te vervoeren. Het Bentoniet wordt gewassen en hergebruikt. Vandaag sluiten we de nieuwe persleiding aan op de stripperput van de rioolwaterzuivering in Asten en ronden we de werkzaamheden af.