Nieuwsservice 28 juli 2022


logo-header
Nieuwsservice 28 juli 2022

Pas op: meerdere dode eenden bij De Vlier in Deurne

Botulisme

Afgelopen dagen zijn er meerdere dode eenden gevonden bij De Vlier en Heiakkervijver in Deurne. We weten nog niet wat de oorzaak hiervan is. We vermoeden dat dit botulisme is, omdat dit in ieder geval al is vastgesteld bij een van de eenden. Maar vogelgriep kunnen we ook nog niet uitsluiten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ingeschakeld en we doen op dit moment onderzoek. We houden de situatie in de gaten en we zorgen samen met de gemeente Deurne voor het opruimen van de dode vogels.

Kronkelen mag weer, beken uit hun strakke keurslijf bevrijd

kronkelen_mag_weer

Recht en zo efficiënt mogelijk was een halve eeuw geleden het devies. Het water moest via rechtgetrokken beken snel het gebied uit. Daardoor verdween niet alleen het water in rap tempo, maar ook de biodiversiteit. Nu worden beken uit hun strakke keurslijf bevrijd en mogen ze weer slingeren.

Vissen redden in tijden van droogte

Vissen redden in drooggevallen sloten

Ook dit jaar hebben we te maken met een lange periode van droogte. Water verdampt snel. Sommige sloten en beken hebben niet voldoende water meer en dreigen zelfs droog te vallen. Vissen hebben het op die plekken moeilijk en happen naar lucht. We houden daarom samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland in de gaten of vissen in de problemen komen. Als dat zo is, starten we reddingsacties om vissen te verplaatsen naar sloten of beken met nog genoeg water.

Lekkage in oostelijke kade Kanaal van Deurne maandagavond snel gedicht

Foto damwand

Op maandagavond 25 juli is een lekkage ontdekt in de oostelijke kade van het Kanaal van Deurne. Er vonden die dag werkzaamheden plaats voor het project Groot Onderhoud Peelkanalen. De lekkage was snel gedicht waardoor slechts een kleine hoeveelheid water vanuit het Kanaal van Deurne de Deurnsche Peel in is gestroomd. Deze week voert de aannemer herstelwerkzaamheden uit om de doorbraak dicht te maken.

Groen-blauwe handdruk voor watereducatie bij De Ossenbeemd in Deurne

Groen-blauwe handdruk voor watereducatie bij De Ossenbeemd

Natuur- en Milieucentrum De Ossenbeemd in Deurne zet zich actief in voor natuur- en watereducatie. Daarmee levert het centrum een belangrijke bijdrage aan het klimaat- en waterbewuster maken van jong en oud. Waterschap Aa en Maas is onder de indruk van het werk dat het natuurcentrum verricht en heeft het beloond met de groen-blauwe handdruk.

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogte

Kaartje effluent

Door de hoge temperaturen en het uitblijven van regen is het buiten gort droog. Hierdoor zit er onvoldoende water in de sloten en beken in de omgeving van Berlicum. Vanaf 25 juli laten wij daarom tijdelijk gezuiverd rioolwater (effluent) van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Heeswijk-Dinther via de Hazelbergse Loop en de Leijgraaf naar de Wambergse Beek lopen. Normaal komt het gezuiverde rioolwater in de Aa terecht.

Aanleg zonneweides bij rioolwaterzuivering Oijen start in september

21-07-2022-impressie-zonneweides-rioolwaterzuivering-oijen

Bij de rioolwaterzuivering in Oijen leggen wij ecologische zonneweides aan op de percelen aan de noord- en zuidzijde. Eind juli vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats, zodat in september de aanleg van deze ecologische zonneweides start. Naar verwachting zijn de zonneweides in januari klaar.

Neem een kijkje in Gemaal Van Sasse en museumgemaal Caners

2022-04-14 gemaal van Sasse

Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande gratis open voor publiek. Rondleiders leggen uit hoe een gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. De gemalen zijn geopend tussen 11.00 en 16.00 uur en liggen op twee prachtige plekken aan de Maas waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.