Pas op: meerdere dode eenden bij De Vlier in Deurne


27 juli 2022

Afgelopen dagen zijn er meerdere dode eenden gevonden bij De Vlier en de Heiakkervijver in Deurne. We vermoeden dat dit botulisme is, omdat dit in ieder geval al is vastgesteld bij een van de eenden. Maar vogelgriep kunnen we ook nog niet uitsluiten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ingeschakeld en we doen op dit moment onderzoek. We houden de situatie in de gaten en we zorgen samen met de gemeente Deurne voor het opruimen van de dode vogels.

Update maandag 1 augustus

De oorzaak is bekend. De eenden zijn overleden aan botulisme. En dus niet aan vogelgriep.

Waarschuwing: kom niet in de buurt van de eenden

Totdat we weten wat de exacte oorzaak is, weten we niet in hoeverre besmetting kan plaatsvinden op andere (huis)dieren en in sommige gevallen ook mensen. We vragen je daarom om tot nader onderzoek op deze locaties:

  • Extra op te letten
  • Niet in de buurt van eenden of andere watervogels te komen
  • De dieren niet te voeren
  • Honden aan de lijn te houden
  • Als (sport)visser niet te vissen in water water waar botulisme wordt vermoed of is geconstateerd.

Er staan ter plekke waarschuwingsborden. In tegenstelling tot veel gevallen van blauwalg, is botulisme niet zichtbaar. Wees dus extra alert!

Wat is botulisme?

Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie "Clostridium Botulinum". Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden, katten en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

Hoe ontstaat botulisme?

Als ondiep water snel opwarmt, kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een virusziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Het is een zeer besmettelijk virus dat jaarlijks terug kan keren in Nederland. Ook dit jaar zijn al veel pluimveebedrijven getroffen door deze ziekte, en zijn op veel plaatsen besmette en dode wilde vogels gevonden. Het virus wordt waarschijnlijk over de wereld verspreid door trekvogels.

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriepvirus is heel klein. En over het algemeen zijn eventuele klachten mild.

Meer informatie over vogelgriep website NVWA

Wat doen waterschap en gemeente?

Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige wat we als waterschap in samenwerking met de gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen, is het preventief ruimen van kadavers. Wanneer de temperaturen lager worden, wordt de botulismebacterie minder actief en verdwijnt het risico op besmetting.

Zie jij dode eenden of andere watervogels? Of heb jij een vermoeden van botulisme bij jou in de buurt?

Maak een melding