Neem een kijkje in Gemaal Van Sasse en museumgemaal Caners


21 juli 2022

Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande gratis open voor publiek. Rondleiders leggen uit hoe een gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. De gemalen zijn geopend tussen 11.00 en 16.00 uur en liggen op twee prachtige plekken aan de Maas waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Gemaal van Sasse

Waar het riviertje De Raam uitmondt in de Maas is gemaal Van Sasse sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen. Zolang de Maas laag staat, loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant, die vandaag de dag een verrassende en spectaculaire rol speelt tijdens de rondleiding.
Bezoekadres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave

Gemaal van Sasse

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens een bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze unieke vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen barrière vormt en vissen vanaf de Maas naar de Raam toe kunnen. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroutes, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. In het gemaal kun je de map met de route krijgen.

Museumgemaal Caners

Tot 1979 heeft gemaal Caners overtollig water uit de polders naar de Maas gepompt. Daarna heeft gemaal Gewande dat op een steenworp afstand ligt, deze belangrijke functie overgenomen. Gemaal Caners is nu een museum waar je foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap kunt bekijken. Tijdens de opening hoor je regelmatig de originele, oude dieselmotor lopen. Het museumgemaal ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas.
Bezoekadres: Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande.