Vakantie in eigen land? Maak een water-weetjes-wandeling!


27 juli 2020

Vakantie in eigen land? Maak dan even tijd vrij om een heerlijke wandeling te maken in het gebied van Aa en Maas en ontdek leuke water-weetjes, historische objecten, mooie landschappen en natuurlijk prachtige wateren. Er zijn wandelroutes in Heusden, Someren, Landhorst en Grave.

Water weetjes wandeling Heusden (3,5 km)

Hoewel in de loop van de eeuwen het gebied rondom Heusden sterk is veranderd, maken we in ons waterbeheer nog steeds gebruik van ideeën uit het verleden. Zo zetten we nu het gebied rondom ’s-Hertogenbosch in om extra water te bergen.

Download Water weetjes wandeling Heusden (pdf, 3.5 MB)

Water weetjes wandeling Someren Starkriet (4 km (korte versie 2,5 km))

Je wandelt hier over de kade en langs de meanderende Aa waarin, bij veel neerslag, de mogelijkheid is het overtollige water op te slaan. Je ontdekt het waterbeheer in dit deel van het stroomgebied van de Aa, de levensader van dit gebied.

Download Water weetjes wandeling Someren (pdf, 910 kB)

Water weetjes wandeling Landhorst (6 km (korte versie 4 km))

Tijdens deze wandeling beleef je de ontstaansgeschiedenis en het huidige waterbeheer van deze Peelstreek. Je wandelt door wat eens een woest, onontgonnen terrein was en nu een ontwikkeld landbouwgebied is. Je ontdekt het waterbeheer in het stroomgebied van het Peelkanaal.

Download Water weetjes wandeling Landhorst (pdf, 4.6 MB)

Water weetjes wandeling Grave (4,5 km)

Je bezoekt bijzondere locaties zoals het rijksmonument gemaal Van Sasse en loopt langs de imposante kanonnen. Hier werd vroeger bulderend aangekondigd wanneer de Beerse Overlaat in werking trad. Grave en water zijn onlosmakelijk verbonden.

Download Water weetjes wandeling Grave (pdf, 3.5 MB)