Nieuwsservice 14 juli 2022


logo-header
Nieuwsservice 14 juli 2022

Voorlopig ontwerp herinrichting Aa, Snelleloop en Boerdonkse Aa klaar

Aa bij Hoeveleekweg en Stapweg Beek en Donk

Waterschap Aa en Maas gaat de oevers van de Aa, Snelleloop en Boerdonkse Aa in de omgeving van Boerdonk en Beek en Donk herinrichten. Het voorlopig ontwerp is gereed. Belangstellenden kunnen het ontwerp komen bekijken tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 18 juli van 19.00 – 20.30 uur in gemeenschapshuis Den Hazenpot.

Ontwerp-projectplan Waterwet voor beekherstel Gulden Aa ter inzage

Kop van AArle Rixel (21)

Waterschap Aa en Maas en de gemeenten Helmond en Laarbeek herinrichten het gebied vanaf de Kop van Aarle-Rixtel tot aan Helmond-Noord. Dat doen zij onder de noemer ’t Gulden Land en binnen een aantal deelprojecten. Voor het deelproject Beekherstel Gulden Aa ligt het ontwerp-projectplan Waterwet vanaf 8 juli tot en met 19 augustus ter inzage.

Uitbreiding onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in Oost-Brabant noodzakelijk

kaartje bij onttrekkingsverbod_uit_oppervlaktewater uitgebreid

Door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen dalen de waterstanden in sloten en beken snel. En uitgaande van de weersverwachting komt hier voorlopig geen verandering in. Daarom breiden we het bestaande onttrekkingsverbod voor het beregenen met oppervlaktewater verder uit. Het is namelijk van groot belang zo zuinig mogelijk met het nog beschikbare water om te gaan. Het verbod gaat in op donderdag 14 juli 2022 en geldt voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen.

Waterbazen vangen regenwater en kraanwater op voor hergebruik

2022-07-14-sedum-dak

De winnaars van de Waterbazenwedstrijd van waterschap Aa en Maas zijn bekend. De winactie werd meegezonden met de waterschapsbelastingaanslag 2022 naar 550.000 huishoudens in het werkgebied van Aa en Maas. Er kwamen veel tips binnen hoe je waterbewust kunt omgaan in je eigen leefomgeving. De familie Van de Ven is de winnaar van een groen sedumdak. Bewust omgaan met water is in dit gezin regelmatig gespreksonderwerp aan de keukentafel. En het blijft niet alleen bij praten.

Zuid-Willemsvaart blauwe levensader van Oost Brabant

Mario Jacobs

Onze dijkgraaf Mario Jacobs vertelt in dit 2e deel van Verhaal van het Kanaal waarom de 200-jarige Zuid-Willemsvaart voor ons zo belangrijk is. “De Zuid-Willemsvaart is de blauwe levensader van Oost Brabant als het gaat om natuur”, aldus Mario Jacobs.

Zwem alleen in goedgekeurd natuurwater

Blauwalg

Het is warm. Heerlijk weer om in het water te plonsen zou je denken. Toch is dit niet overal even verstandig. Als het langere tijd warm en droog is, kunnen er namelijk blauwalgen groeien in water. Mensen en dieren kunnen daar ziek van worden. En je ziet het niet altijd, want sommige blauwalgen zijn niet zichtbaar. Verraderlijk algje dus!

Vanaf een brug het water in springen? Doe het niet!

Pas op met zwemmen

Heerlijk om met dit warme weer een verfrissende duik te nemen. Voor veel waaghalzen is het nog spannender om vanaf een brug, stuw of hekwerk het water in te plonsen. Dat lijkt leuk, maar het is levensgevaarlijk.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.