Waterbazen vangen regenwater en kraanwater op voor hergebruik


14 juli 2022

De winnaars van onze Waterbazenwedstrijd zijn bekend. De winactie werd meegezonden met de waterschapsbelastingaanslag 2022 naar 550.000 huishoudens in ons werkgebied. Er kwamen veel tips binnen hoe je waterbewust kunt omgaan in je eigen leefomgeving. De familie Van de Ven is de winnaar van een groen sedumdak. Bewust omgaan met water is in dit gezin regelmatig gespreksonderwerp aan de keukentafel. En het blijft niet alleen bij praten.

Zo nemen ze steeds meer maatregelen om geen druppel verloren te laten gaan. Dat begint al bij het opstaan. “Bij ons staat er standaard een emmer in de douche. Voordat je onder de douche gaat staan laat je de douche even lopen totdat het water warm is. Stiekem gaat hierdoor veel water verloren. Wij zitten al snel op 1 volle emmer op 1 dag”, vertelt winnares Marloes van de Ven.

Regentonnen, kiezelbakken, emmers bij de douche, een tuin zonder tegels, een pan onder de kraan bij het schoonspoelen van groente, waterbazen doen er alles aan om zo min mogelijk schoon water nodeloos door het riool te spoelen. Ze gebruiken het liever voor de planten, voor het wassen van de auto of om het toilet mee door te spoelen. Wat opvalt is dat de waterbazen vaak meerdere waterbewuste maatregelen nemen in huis en tuin.

Grote impact

“Het is mooi om te constateren dat steeds meer mensen heel bewust omgaan met water”, vindt Peter Ketelaars, lid van ons dagelijks bestuur. ”Je denkt misschien dat je maar een hele kleine bijdrage kunt leveren met jouw eigen watermaatregelen. Maar als iedereen meedoet, dan is de impact juist heel groot. Als waterschap doen we er alles aan om ons voor te bereiden op klimaatverandering met lange periodes van droogte, afgewisseld door korte, hevige buien. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we alle bewoners en ondernemers in ons werkgebied hard bij nodig.”

De winnaars

De inzendingen hadden veel overeenkomsten, zoals het loskoppelen van de regenpijp en het opvangen van overtollig kraanwater. Daarom hebben we gekeken naar de meest originele en enthousiaste waterbaasverhalen.

De eerste prijs, aanleg van een groen dak van maximaal 20m² t.w.v. €1500,- van Gras en Groen, is gewonnen door:
• Julian, Floortje, Paul en Marloes van de Ven
Twee tweede prijzen, een doe-het-zelfpakket van Gras en Groen voor een groen dak, biodivers balkon of groene tuin t.w.v. €1000,- zijn gewonnen door:
• Theo en Rianne Beekveld
• Anja Jager
De vijf derde prijzen, het Duurzame Dilemma’s kaartspel, zijn gewonnen door:
• Martien Waals
• Miep Aberson
• Maria van der Steen
• Anita van Oudenhoven
• Patrick en Mariska Verberne

Gras en Groen

De winnaars zijn inmiddels op de hoogte gebracht. De eerste en tweede prijs worden mogelijk gemaakt door hoveniersbedrijf Gras en Groen uit ‘s-Hertogenbosch. Zij hebben veel ervaring met het aanleggen van sedumdaken. “Daar is momenteel ook heel veel vraag naar”, zegt Loek Wenting van Gras en Groen. “Zo’n groen dak is duurzaam, heel goed voor de biodiversiteit én je vangt er water mee op dat anders het riool in zou lopen. Bovendien werkt het op warme dagen zoals nu ook nog eens verkoelend in de woning. Wij maken een afspraak met de winnaars van deze Waterbazenwedstrijd om te kijken welk soort sedum bij hen het meest geschikt is. Voor vrijwel ieder dak zijn er groene mogelijkheden.”