Nieuws uit het algemeen bestuur 4 juli 2025
Op vrijdag 4 juli vergaderde ons algemeen bestuur. Er was een volle agenda die begon met het bespreken van de voorjaarsnota. Ook zijn er besluiten genomen over de afvalwaterstrategie, vispassages en andere projecten en investeringen.
Algemeen bestuur bespreekt voorjaarsnota
In de voorjaarsnota staat welke doelen en opgaven we in 2026 en daarna willen realiseren en wat daarvoor nodig is. Ook geeft het document een indicatie van de belastingtarieven voor volgend jaar. De voorjaarsnota wordt uitgewerkt in de begroting van 2026, die in november wordt besproken en vastgesteld. De politieke partijen in ons algemeen bestuur geven via de ‘beschouwingen’ hun reactie en visie op de voorjaarsnota.
Lees meer over de voorjaarsnota
Moties
Bij het bespreken van de voorjaarsnota zijn twee van de door de fracties ingediende moties unaniem aangenomen door het algemeen bestuur:
Motie over projectefficiëntie
In de motie vragen VVD, 50Plus en Water Natuurlijk het dagelijks bestuur de risicovoorziening (onvoorzien) voortaan op programmaniveau te begroten in plaats van op projectniveau. En in beeld te brengen wat de verhouding is tussen in- en uitbesteding van werkzaamheden. De vraag is gesteld of het dagelijks bestuur hierover vóór de voorjaarsnota van 2027 met concrete voorstellen komt.
Motie over biogas
Ook roepen VVD, 50Plus, CDA en Water Natuurlijk het dagelijks bestuur op om te onderzoeken of de nieuwe NAVO-norm voor defensiebestedingen, middelen vrijmaakt voor projecten van het waterschap om de energie-onafhankelijkheid van Nederland te bevorderen. Daarbij worden slibvergistings- en biogasopwerkingsstations genoemd. Gekeken wordt of bij de begrotingsbehandeling van 2026 concrete stappen gezet kunnen worden.
Investeringen
Tijdens de vergadering heeft het algemeen bestuur ingestemd met o.a. de volgende investeringen:
Vismigratie, we helpen vissen op weg
Wij werken aan schoon en gezond water. Dat doen we niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren zoals vissen. Die moeten zich vrij kunnen verplaatsen om te overleven, zich voort te planten en voedsel te vinden.
In beken en sloten zijn stuwen nodig om het waterpeil te regelen. Maar die stuwen vormen vaak een blokkade voor vissen. Daarom gaan we op vijftig plekken vispassages aanleggen. Zo’n vispassage helpt vissen om veilig langs een stuw te zwemmen. Per plek bekijken we wat de beste oplossing is, bijvoorbeeld een vislift of een visvriendelijke doorgang. Dat doen we in verschillende stappen in het project vismigratie. Voor veertien van deze plekken is nu 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Uiterlijk in 2027 moeten alle knelpunten voor vissen zijn opgelost. Dat is een verplichting vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Zo zorgen we voor gezonder water, sterkere natuur én een betere leefomgeving voor vissen. Lees hierover meer op onze informatiepagina via onderstaande button.
Dijkversterking Doeveren
Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst steeds vaker hoog. Om te voldoen aan de nieuwe waterveiligheidsnormen, versterken wij vier kilometer dijk bij het dorp Doeveren, vlakbij Heusden.
Het algemeen bestuur heeft hiervoor een investeringskrediet van 34,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het grootste deel van deze kosten wordt betaald via het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Sommige kosten, zoals anti-graafmaatregelen tegen bevers, komen voor rekening van ons waterschap. Het ontwerp is afgerond en de aanbesteding is in gang gezet. Volg het project op de projectenpagina via onderstaande button.
Ecologische verbindingszone Meerkensloop
Tussen Uden en Boekel stroomt de Meerkensloop. Wij gaan langs deze beek een nieuwe natuurstrook aanleggen die natuurgebieden met elkaar verbindt. Deze groene zone wordt ongeveer 2,8 kilometer lang en 25 meter breed. Het zorgt ervoor dat natuurgebieden beter met elkaar verbonden zijn, zodat planten en dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen en verspreiden. Daarnaast helpt de zone om het water beter vast te houden in droge periodes en om bij hevige regen het water op te vangen. Voor dit project is een investeringskrediet van 2,2 miljoen euro beschikbaar gesteld door het algemeen bestuur. Volg het project op de projectenpagina via onderstaande button.
Ecologische verbindingszone Meerkensloop
Natte natuurparel Sang en Goorkens
Het algemeen bestuur heeft een investeringskrediet van 4,3 miljoen euro toegekend voor de voorbereiding en grondaankoop voor het project Natte Natuurparel Sang en Goorkens. Dat ligt tussen de dorpen Mierlo en Lierop.
De Natte Natuurparel Sang en Goorkens is een belangrijk natuurgebied binnen de Strabrechtse Heide, waar herstel van beken en waterhuishouding nodig is. Vernatting van 250 hectare draagt bij aan natuurdoelen en het waterbeheer. Volg het project op de projectenpagina via onderstaande button.
Natte natuurparel Sang en Goorkens
Aanvullende zuiveringstap op RWZI Dinther
De rioolwaterzuivering in Dinther krijgt een extra zuiveringsstap om beter te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water en om schadelijke stoffen zoals medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen. Hiervoor is een extra investering van 17 miljoen euro nodig, omdat de kosten hoger zijn dan eerder geraamd door gestegen prijzen en complexere werkzaamheden. Dit project zorgt ervoor dat het afvalwater schoner wordt en het oppervlaktewater beter beschermd is, wat belangrijk is voor onze gezondheid en de natuur. De uitvoering start uiterlijk in 2025 en moet in 2027 afgerond zijn.
Nieuwe afvalwaterstrategie voor de toekomst
Tijdens de vergadering is ook de nieuwe afvalwaterstrategie unaniem vastgesteld. Daarmee zet het waterschap in op een schone, circulaire en slimme waterketen. Zo streven we ernaar dat in 2050 al het gezuiverde water wordt ingezet met een positief effect op het watersysteem en andere toepassingen.
Op korte termijn starten we met het verder verwijderen van nutriënten en medicijnresten uit afvalwater. Dit doen we door extra zuiveringsstappen te realiseren op alle zeven rioolwaterzuiveringen. Dit is belangrijk om te kunnen voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de net herziene Richtlijn Stedelijk Afvalwater.
Daarna willen wij het schoongemaakte zoete water inzetten als bron voor oppervlaktewater, maar ook als aanvulling van grondwater en als lokaal proceswater voor landbouw en industrie. Het waterschap werkt samen met het kenniscentrum STOWA in het onderzoeksprogramma ‘Zuivering van de toekomst’. Daarbinnen wordt een compleet nieuw zuiveringsconcept ontwikkeld, dat afvalwater tot herbruikbaar water zuivert met oog voor energieverbruik, duurzame energieopwekking, gebruik en terugwinning van grondstoffen en vermijden van emissies van broeikasgas.
Vergadering terugkijken
De vergadering kun je terugkijken via onderstaande button. Daar vind je ook een overzicht van alle agendastukken. Net zoals de bijdragen en vragen van de politieke partijen en de beantwoording daarop.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Enthousiasme spat eraf tijdens afkoppelmiddag in Boekel9 juli 2025
- Nieuws uit het algemeen bestuur 4 juli 20259 juli 2025
- Natuurvriendelijke oever bij De Vlier geeft waterkwaliteit een impuls8 juli 2025
- Voorjaarsnota 2025: we staan voor grote uitdagingen en maatschappelijke opgaven7 juli 2025
- We duiken nóg dieper in de verborgen lagen van de Raamvallei4 juli 2025