De nieuwe natuurstroken langs de Astense Aa en Oude Aa liggen er. Nu bij de Soeloop nog.


13 december 2023

In de omgeving van Deurne leggen we momenteel op drie plekken ecologische verbindingszones aan. Het werk loopt aardig volgens planning, ondanks de kletsnatte omstandigheden. Bij de Astense Aa en Oude Aa zijn we zo goed als klaar. Na de feestdagen start aannemer Van Berkel Groep nog bij de Soeloop, ter hoogte van de Neerkantseweg en de Polderdreef.

Een ecologische verbindingszone is een nieuwe natuurstrook langs een beek of sloot die als doel heeft natuurgebieden met elkaar te verbinden. Planten en dieren krijgen zo meer leefruimte, wat goed is voor de biodiversiteit en voor de waterkwaliteit.

Hoe ziet de inrichting eruit?

Langs de Soeloop leggen we onder meer flauwe oevers aan die geleidelijk aflopen en aantrekkelijk zijn voor meerdere soorten waterplanten en -dieren. Er komt een vislift bij stuw275HA zodat vissen dit obstakel op de weg kunnen omzeilen. Een nieuwe nevengeul, met op enkele plekken dood hout, brengt meer dynamiek in de stroming van het water. Het dood hout is ook een goede schuilplek voor kleine waterdieren. Voor kikkers, salamanders en libellen komen er nog poelen langs de Soeloop. De aannemer start met het werk in januari en is naar verwachting in maart klaar.

poel
Langs de Soeloop komen poelen voor kikkers, salamanders en libellen. Net als bij
de Astense Aa en Oude Aa.

Beplanting bij Astense Aa en Oude Aa

Dezelfde soort werkzaamheden voerde de aannemer de afgelopen maanden ook uit bij de Astense Aa en de Oude Aa. Er zijn nog een paar restpunten. Bij de Oude Aa moet nog een vislift geplaatst worden. En op beide plekken is het beplanten van de percelen uitgesteld omdat de gronden nog te nat zijn. Zodra de omstandigheden beter zijn, pakt de aannemer dit alsnog op.

EVZ Deurne 4
Er zijn al visliften geplaatst in de Oude Aa. De laatste volgt na de feestdagen.

In samenwerking met

Dit project voeren we uit in samenwerking met gemeente Deurne, gemeente Asten, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Wat zal het in het voorjaar mooi groen gaan groeien en bloeien in de omgeving van Deurne!

Meer informatie over het project


Vragen? Neem contact op met:

Tessa van Acht

Tessa van Acht 1 Aa en Maas
Functie
Projectleider
Telefoon
06-34 32 31 53
E-mail
tvanacht@aaenmaas.nl