Overzicht producten
Bij kleinschalig grondwatergebruik gaat het om het oppompen van grondwater met een pompcapaciteit van minder dan 10 m3 per uur ofwel 10.000 liter water per uur. Met dat water sproei je bijvoorbeeld je tuin of spuit je stof en vuil af. Ook laten mensen hun vee drinken en worden producten gewassen en bevochtigd. Particulieren, bedrijven, gemeenten en agrariërs maken er gebruik van. Om meer inzicht te krijgen in de totale hoeveelheid water die uit de grond wordt gehaald, willen wij de impact van kleinschalig grondwatergebruik in kaart brengen. Daarom vragen we jou om kleine grondwaterputten te melden via onderstaand formulier.
Als jij samen met anderen zorgt voor een blijvende verbetering van water én groen in jouw buurt, kun je subsidie aanvragen voor klimaatbestendige maatregelen. Het aanleggen van groene daken, buurtmoestuinen, geveltuintjes, het vervangen van tegels door groen of het plaatsen van een regenton zijn enkele voorbeelden van zulke maatregelen. Maar ook andere initiatieven juichen we toe.
Leg jij bijvoorbeeld een insectenhotel, poel of houtwallen aan. Dan kun je subsidie aanvragen. Met zulke initiatieven draag je namelijk bij aan het vergroten van de biodiversiteit, ofwel de verscheidenheid in dieren en planten.
Wil je een zienswijze indienen op een projectplan, ontwerpbesluit of een aanvraag om vergunning? Dat kan. Je zienswijze wordt meegenomen in de besluitvorming.
De belastingaanslag, tarieven, kwijtschelding, bezwaar en betalen belasting.
Ga je grondwater onttrekken of lozen, bijvoorbeeld omdat je een bouwput droog wil houden tijdens werkzaamheden? Dan moet je de start en het einde van de lozing van het bronneringswater aan ons melden. Dat kan met onderstaand formulier.
Wil je iets weten over het handelen van Waterschap Aa en Maas? Dan kun je een Woo-verzoek indienen.
Je wil bijvoorbeeld een vissteiger aanleggen, een wandelroute uitzetten, een lesprogramma ontwikkelen of een picknickplek of kano-instapplaats maken. Dan kun je hiervoor bij ons subsidie aanvragen. Initiatieven op het vlak van recreatie, watergebonden archeologie, cultuurhistorie en/of educatie stimuleren wij graag.
De watertoets voor ruimtelijke plannen zorgt ervoor dat er aandacht is voor de kwaliteit en kwantiteit van water. Aa en Maas adviseert je graag.
Wil je, bijvoorbeeld met een groep scholieren, een excursie maken naar een rioolzuivering of gemaal? Dat kan!