Nieuwsservice 22 juni 2023


logo-header
Nieuwsservice 22 juni 2023

Door droogte tijdelijk gezuiverd afvalwater (effluent) inzetten in Wambergse Beek

Effluent_3

Door de droogte staat er helaas niet genoeg water in de Wambergse Beek. Voldoende water is belangrijk voor de grondwaterstanden en vissen en planten in de beek. Daarom laten we vanaf vandaag tijdelijk gezuiverd afvalwater (effluent) in om sloten en beken ten noordoosten van Berlicum van water te voorzien. Dit gezuiverde afvalwater komt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Heeswijk-Dinther

20 juni waterberging en -buffer Blauwe Poort Laarbeek open gezet

Blauwe Poort Laarbeek

Dinsdag 20 juni zetten we onze waterbuffer Blauwe Poort in Laarbeek open om het achterliggende gebied van water te voorzien. Het water loopt via gemaal Boerdonk de Aa in en stroomt vervolgens via gemaal de Veluwe naar de Leijgraaf. Met deze waterbuffer én waterberging vangen we water op als het regent en houden we het vast voor droge tijden, zoals nu. Omdat regen is voorspeld, zetten we de buffer open zodat we hopelijk weer wat water kunnen opvangen. Vorig jaar deden we dit ook.

2 pompen bij de Sambeekse Uitwatering staan aan om met water vanuit de Maas het achterliggende gebied (Oeffeltse Raam) van water te blijven voorzien

sambeekse uitwatering pomp4

Met deze maatregel houden we het water in sloten en beken langer op peil, vullen we grondwater aan, voorkomen we vissterfte en schade aan bijzondere soorten. De pomp bij de Maas is een tijdelijke pompinstallatie; deze pomp het water vanuit de Maas naar de Sambeekse Uitwatering (invoergemaal/inlaatgemaal). De pomp bij stuw Waranda is een structurele oplossing (opvoergemaal) dat het water verder doorpompt en verdeelt naar het achterliggende gebied.

Het landschap verandert in een savanne: droogtecoördinator Jos Kruit vertelt DTV Nieuws over de droogte en het onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater

Jos Kruit bij DTV Nieuws droogte

Na het natte voorjaar is het inmiddels al meer dan een maand droog. Dat is de langste periode ooit gemeten in Nederland is verbroken als je kijkt naar het meetstation in Volkel. Waar er dit jaar tot half mei (veel) meer regen viel dan gemiddeld, loopt het neerslagtekort momenteel hard op. Door de hoge temperaturen verdampt er momenteel erg veel water waardoor het zeer snel droger wordt. Dat zien we ook terug in de sloten en beken: deze vallen droog of zakken onder peil en ook het grondwater daalt snel. Onze droogtecoördinator Jos Kruit vertelt hierover bij DTV Nieuws in natuurgebied De Maashorst, waar het op een savannelandschap begint te lijken. Bekijk het fragment.

Open brief: Elke druppel telt! Help jij mee?

2023-6-22-droogte-brabant

Grondwater, daar moeten we het over hebben. Want het is van levensbelang voor onszelf, onze voedselproductie en onze natuur. Maar water is niet meer vanzelfsprekend. Dat hebben we afgelopen droge weken wel gemerkt, zelfs na zo'n nat voorjaar. Inmiddels telt in Brabant elke druppel. Wij, de Brabantse grondwaterpartners, roepen alle Brabanders op om samen met ons ervoor te zorgen dat we meer regenwater vasthouden en minder grondwater gebruiken. Zo vullen we samen de grondwatervoorraad in Brabant weer aan.

Algemeen bestuur waterschap Aa en Maas stelt Bestuursakkoord 2023-2027 vast: "Zonder bodem en water geen later"

2023-6-22-herinrichting-hertogswetering

Het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas heeft tijdens de vergadering op 16 juni het Bestuursakkoord 2023-2027 vastgesteld. Na een stevig debat is het akkoord met 22 stemmen voor en 6 tegen aangenomen en daarmee is de richting van het waterschap voor de komende vier jaar bepaald. Het akkoord heeft een breed draagvlak mede dankzij de diverse aanvullingen en verbeteringen die erin zijn verwerkt. Het eerder vastgestelde Waterbeheerplan 2022-2027 is als basis gebruikt. Dit betekent dat het waterschap doorgaat op de ingeslagen weg. Er liggen immers grote uitdagingen en ambities op het gebied van waterveiligheid, klimaat, waterkwaliteit en duurzaamheid.

Vacature: senior adviseur stedelijk water en riolering & gebiedsbeheerder

2023-6-22-vacatures-juni

Wil jij werk dat ertoe doet en werken met plezier? En vind je het belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen? Dan is Aa en Maas dé plek waar je moet zijn! We zoeken een senior adviseur stedelijk water en riolering en gebiedsbeheerder. Bekijk de vacatures hier en solliciteer.

Eerste Blue Deal congres: buitenlandse delegaties bezoeken Nederlandse waterparels

Vrijdag 1

Van 12 t/m 16 juni 2023 vond het eerste Blue Deal-congres plaats. In totaal namen ruim 100 waterdeskundigen uit 14 landen deel aan dit watercongres en bezochten Nederlandse waterprojecten in diverse provincies. Ook collega’s van waterschap Aa en Maas waren aanwezig bij het congres om kennis en ervaring te delen en op het halen en om de buitenlandse gasten rond te leiden in ons beheergebied.

Onze procestechnoloog Rita van de Craats-Tielemans genomineerd voor Slimste Handen 2023

Rita van der Craats

Onze procestechnoloog op de zuivering in Oijen Rita van de Craats-Tielemans is genomineerd voor De Slimste Handen van Nederland 2023! Verschillende collega's nomineerden haar. Rita werkt al sinds 1989 bij ons en heeft er nooit aan getwijfeld iets anders te gaan doen. Haar motto is dan ook: 'Ik mag naar werk'. Lees het uitgebreide interview met Rita waarin ze vertelt over de uitdagingen in haar werk, hoe zij kiest voor lol in haar werk en haar werk daardoor als hobby voelt. Vrijdag 23 juni is de verkiezingsdag. Rita bedankt voor al het belangrijke en onmisbare werk dat je doet. Wij waarderen jou!

Vacature: data-engineer & data-analist

2023-6-20-vacature-data-engineer

Wil jij deel uit maken van hét centrum van alle datainformatieaanvragen? We hebben maar liefst twee toffe data-vacatures open staan! Onze collega Lisa vertelt wat zij zo leuk vindt aan haar functie bij ons datalab.

Bezoek gratis onze gemalen Van Sasse en Caners

2023-6-14-gemaal-van-sasse

Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. De komende periode stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande op een aantal zondagen gratis open voor publiek. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een Efteling-waardige virtuele expositie in gemaal Van Sasse! Kom tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.