2 pompen bij de Sambeekse Uitwatering staan aan om met water vanuit de Maas het achterliggende gebied (Oeffeltse Raam) van water te blijven voorzien


20 juni 2023

Met deze maatregel houden we het water in sloten en beken langer op peil, vullen we grondwater aan, voorkomen we vissterfte en schade aan bijzondere soorten. De pomp bij de Maas is een tijdelijke pompinstallatie; deze pomp het water vanuit de Maas naar de Sambeekse Uitwatering (invoergemaal/inlaatgemaal). De pomp bij stuw Waranda is een structurele oplossing (opvoergemaal) dat het water verder doorpompt en verdeelt naar het achterliggende gebied.

Sinds 2019 plaatsen we deze pomp iedere zomer om in droge periodes water vanuit de Maas het gebied in te pompen. Normaal gesproken voeren we op deze plek het water af naar de Maas. Als de pomp in werking is, pompen we het water precies de andere kant op: dus vanuit de Maas weer het landelijke gebied in.

Structurele oplossing

In het project van de herinrichting van de Oeffeltse Raam maakten we bij stuw Waranda samen met de gemeente Land van Cuijk een structurele oplossing met een pomp en een stuw. Dan kunnen we de hoeveelheid water dat we in en uit het gebied pompen, automatisch regelen.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice