20 juni waterberging en -buffer Blauwe Poort Laarbeek open gezet


21 juni 2023

Dinsdag 20 juni zetten we onze waterbuffer Blauwe Poort in Laarbeek open om het achterliggende gebied van water te voorzien. Het water loopt via gemaal Boerdonk de Aa in en stroomt vervolgens via gemaal de Veluwe naar de Leijgraaf. Met deze waterbuffer én waterberging vangen we water op als het regent en houden we het vast voor droge tijden, zoals nu. Omdat regen is voorspeld, zetten we de buffer open zodat we hopelijk weer wat water kunnen opvangen. Vorig jaar deden we dit ook.

De Blauwe Poort in Laarbeek bestaat uit een waterberging en een waterhouderij. De waterberging is een natuurlijk ingericht gebied en kan ongeveer 26,5 duizend kubieke meter regenwater opvangen. Het teveel aan regenwater van het naastgelegen bedrijventerrein wordt via een buis onder de provinciale weg met stuwtjes naar de waterberging geleid. Zo loopt de berging vol als het extreem nat is.

Het overtollige regenwater pompen we vervolgens van de waterberging naar de houderij, een grote bak waarin we het water vasthouden. Als er in de omgeving te weinig water in de sloten en beken zit, laten we het water gecontroleerd uit de waterhouderij het gebied instromen. Bekijk de video van het openzetten van de waterberging en -buffer hieronder.

Meer informatie over deze waterbuffer

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice