Nieuwsservice 3 augustus 2023


logo-header
Nieuwsservice 3 augustus 2023

Dynamisch Beekdal doet zijn naam eer aan: gebied ingericht om veel regen op te vangen

Dynamich Beekdal

Het Dynamisch Beekdal doet deze zomer zijn naam eer aan. Twee weken geleden was er weinig afvoer van water en nu staat het water net buiten 'het bakje'. Het water stond hier een aantal weken geleden tussen een halve en hele meter lager. Maar het gebied is daarop ingericht: als er veel regen valt, mag de Aa buiten zijn oevers treden. We hebben hier een toffe wandelroute van 9 km met allemaal leuke waterweetjes. Weer of geen weer. Dus regenlaarzen aan en paraplu mee!

Waterbericht juli: deze natte zomermaand een groot contrast met juni

Waterbericht juli_2023

Een groter contrast kan niet: waar ons waterbericht van juni nog ging over een droge en recordwarme maand, was juli juist een natte zomermaand. In ons werkgebied viel tussen de 100 en 150 mm regen. Terwijl dat normaal ongeveer 80 mm regen valt. Onze sloten en beken herstelden hierdoor weer iets meer van de extreme droogte van dit voorjaar. Onze maatregelen staan nog steeds in het teken van zoveel mogelijk water vasthouden in ons gebied. Hoe de situatie er nu voor staat en wat we komende maand verwachten, lees je in dit waterbericht.

Hét moment om regenwater op te vangen voor drogere tijden

Tuintip_2

Van miezer en motregen tot plensbui en wolkbreuk. We zagen het de afgelopen dagen allemaal voorbij komen. En dat blijft volgens de weersvoorspellingen komende week nog zo. Niet zo fijn als je nu een vakantie in eigen land hebt, maar wel goed voor de natuur. Een perfect moment om het water dat valt, op te vangen voor in drogere tijden. Maak bijvoorbeeld je eigen regenreserve met een regenton in combinatie met een afgekoppelde regenpijp. Zo stroomt tijdens een bui het water niet direct weg via het riool. Dat opgevangen water gebruik je vervolgens als het droog is, bijvoorbeeld om je planten water te geven of je tuin te sproeien.

Proefopstelling Grote Bellenbarrière houdt fijn, zwevend materiaal tegen in sloten en beken

Bellenbarriere

Op verschillende locaties in ons werkgebied laten we in sloten en beken water in vanuit een groter kanaal. Met dit komen helaas ook materiaal en planten binnen die we liever niet binnen halen, zoals exoten. Dat zijn soorten die niet thuishoren in het water. Om dit tegen te gaan leggen we drijfbalken in het water, ook wel Bolina Booms genoemd. Deze balken voorkomen dat drijvend materiaal met het water door de sloten heen komt. Maar met deze nieuwe bellenbarrière gaan we nog een stapje verder en hopen we nog fijner materiaal tegen te houden. Hoe dat werkt, lees je in dit bericht.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.