Proefopstelling Grote Bellenbarrière houdt fijn, zwevend materiaal tegen in sloten en beken


28 juli 2023

Op verschillende locaties in ons werkgebied laten we in sloten en beken water in vanuit een groter kanaal. Met dit komen helaas ook materiaal en planten binnen die we liever niet binnen halen, zoals exoten. Dat zijn soorten die niet thuishoren in het water. Om dit tegen te gaan leggen we drijfbalken in het water, ook wel Bolina Booms genoemd. Deze balken voorkomen dat drijvend materiaal met het water door de sloten heen komt. Maar met deze nieuwe bellenbarrière gaan we nog een stapje verder en hopen we nog fijner materiaal tegen te houden. Hoe dat werkt, lees je in dit bericht.

Bellenbarrière houdt klein, fijn zwevend materiaal tegen

Naast deze exoten, zit er vaak ook klein, fijn zwevend materiaal in water wat meekomt als we water vanuit een kanaal inlaten. Materiaal dat niet tegengehouden wordt door de drijfbalken. Daarom hebben we nu een proef lopen waarin we hopen dat we ook dit fijne materiaal kunnen tegenhouden: een zogenaamde bellenbarrière. De buizen die op de bodem van het Eindhovensch Kanaal liggen, produceren bellen die als het ware het materiaal wegkaatsen van de waterinlaat.

Proefopstelling bij gemaal Mierlo

Bij gemaal Mierlo hebben we een proefopstelling gelegd om de waterinlaat vanuit het Eindhovensch kanaal op de Goorloop. De bellen in het water zijn de bellenbarrière. De houten driehoek zijn de drijfbalken die we voorlopig nog even laten liggen in afwachting van het effect van de bellenbarrière. Binnen de houten driehoek ligt de waterinlaat; de constructie waarmee we water van een kanaal in kunnen laten in sloten en beken.

Deze proefopstelling is een beetje soortgelijk aan de barrière van The Great Bubble Barrier.

Meer over The Great Bubble Barrier

Deze proef loopt tot ongeveer de herfstperiode

Of we een bellenbarrière als standaard in gaan zetten, bekijken wee na deze proefperiode. Als de bellenbarrière goed werkt, verwijderen we de drijfbalken.

H2O interviewde collega Hans van Dijk hierover

Video en foto's van de proefopstelling van de bellenbarrière

Drijfbalken met daarnaast de bellen
Drijfbalken met daarnaast de bellen
De opstelling die de bellen creëert
De opstelling van de bellenbarrière

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice