Nieuwsservice 8 december 2022


logo-header
Nieuwsservice 8 december 2022

Ligt jouw perceel aan een schouwsloot? In januari controleert waterschap Aa en Maas of je deze goed onderhoudt

2022-12-7-schouw

Ben jij eigenaar van een perceel waar een sloot doorheen loopt of aan grenst? Dan ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de sloot. Nu we te maken krijgen met steeds extremer weer, is goed onderhoud van sloten en beken belangrijker dan ooit. Bij hevige regenval moet overtollig water namelijk via sloten snel afgevoerd kunnen worden om wateroverlast in de omgeving te voorkomen. In januari, als de meeste gewassen van het land zijn, controleren we of het onderhoud goed is uitgevoerd. Deze controle noemen we schouw. Zo werken we samen aan voldoende en veilig water.

Tegels inruilen tegen bloembollenmix

Tuinvergroening_plantje poten met handen_Sint Hubert_24112021_1-large

Een tegel uit je tuin inruilen tegen een gratis zakje biologische bloembollenmix? Een mooie deal voor tuinbezitters in de gemeenten Boekel, Bernheze, Maashorst, Meierijstad en Oss! Deze gemeenten organiseren samen vanuit de campagne Operatie Steenbreek gelijktijdig een bloembollenactie. Dus inwoners: lever t/m 11 december je tegel(s) in en plant snel die bollen in je tuin. De actie is mede mogelijk gemaakt door ons.

Wat gebeurt er met onze drollen als het internet uitvalt?

Rob van de Sande Dikke Datashow

Wat als naast jouw smartphone ook belangrijke systemen het niet meer doen zonder internet, zoals bijvoorbeeld het riool? Drijft de ontlasting dan door de straten zoals in de Middeleeuwen? VPRO's NPO Zapp nam een kijkje op onze rioolwaterzuivering in Den Bosch om achter het antwoord op deze vraag te komen. Onze collega Rob van de Sande heeft het antwoord!

Netflixen of vlinders fixen in 2023?

Vlinders tellen

Van die bank af en de natuur in om als vrijwilliger vlinders te tellen, hoe leuk is dat! De Vlinderstichting brengt nu al in kaart welke natuurminnende vrijwilligers ze kunnen gaan voorbereiden voor deze mooie klus in 2023. Meld je daarom nu al aan om komend voorjaar al tellend jouw mooie rondje natuur te lopen.

Zorg om das en dijk

Dassenburcht Rosmalen

Met zijn grote, beetje logge lichaam is de das een opvallende verschijning in het landschap. Als je hem ziet is hij meestal op zoek naar regenwormen, noten, slakken en fruit of is hij aan het graven. In 1980 waren er nog maar 1.200 in Nederland. Maar sinds de huisvesting en leefomgeving van de das is beschermd in de Natuurbeschermingswet, zijn het er nu wel 6.000. Met deze aanwas neemt ook hun graverij in de Maasdijk toe. Dit maakt de dijk kwetsbaar, met kans op een dijkdoorbraak en overstroming.

Waterschap Aa en Maas reikt twee groen-blauwe handdrukken uit

2022-12-2-groen-blauwe-handdruk-raam

Twee initiatieven ontvingen eind november de groen-blauwe handdruk van waterschap Aa en Maas. De dorpsvereniging in Ledeacker en IVN Maasvallei kregen samen de aanmoedigingsprijs voor het vergroenen van de omgeving. Landschapsbeheer Boxmeer nam de handdruk in ontvangst voor hun hulp bij het verplaatsen van poelkikkers naar andere geschikte leefgebieden.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.