Waterschap Aa en Maas reikt twee groen-blauwe handdrukken uit


2 december 2022

Twee initiatieven ontvingen eind november de groen-blauwe handdruk van waterschap Aa en Maas. Dorpsvereniging ’t Leker in Ledeacker en IVN Maasvallei kregen samen de aanmoedigingsprijs voor het vergroenen van de omgeving. Landschapsbeheer Boxmeer nam de handdruk in ontvangst voor hun hulp bij het verplaatsen van poelkikkers naar andere geschikte leefgebieden.

Vergroenen dorp

De dorpsvereniging in Ledeacker wil het dorp en de directe omgeving  groener maken. In een van de projecten daarvoor deelt de dorpsvereniging samen met IVN Maasvallei ieder najaar boompjes uit aan inwoners. Met deze boompjes zijn al veel terreinen en tuinen vergroend. Het doel is om 8.000 bomen in en rondom het dorp te planten voor 2030. Ons dagelijks bestuurslid Peter Ketelaars stimuleert het initiatief van harte: “Zij hebben ons ook flink geholpen met het planten van struiken en bomen bij onze nieuwe ecologische verbindingszone de ‘Tovensche Beek’. Dat is goed voor de biodiversiteit. Ze zijn een voorbeeld voor anderen, want Brabant wil groener”. Inmiddels is ook IVN Cuijk aangesloten bij het initiatief. De teller in heel Land van Cuijk staat nu op 10.000 boompjes.

Verplaatsen poelkikker

De tweede groen-blauwe handdruk werd uitgereikt aan Landschapsbeheer Boxmeer voor de ondersteuning van ons waterschap en de gemeente bij het overplaatsen van poelkikkers, een beschermde diersoort. Peter Ketelaars: “Geweldig deze inzet van vrijwilligers. Ze vingen en verplaatsten niet alleen poelkikkers, maar ook gewone kikkers, salamanders en andere dieren”. Dit is nodig om te kunnen starten met de geplande werkzaamheden in het projectgebied van de Oeffeltse Raam. Zo realiseren we onder andere een grote waterberging rondom Boxmeer.

Aanmoedigingsprijs

De groen-blauwe handdruk is onze aanmoedigingsprijs voor projecten en initiatieven van inwoners, (agrarische) bedrijven of samenwerkingsverbanden op het gebied van duurzaamheid. Onze regionale commissies reiken deze prijs uit aan initiatieven die bijdragen aan het verbinden van thema’s als klimaat, water, duurzaamheid, natuur en beleving met de samenleving.

Dagelijks bestuurslid Peter Ketelaars overhandigt de aanmoedigingsprijs aan leden van de dorpsvereniging in Ledeacker & IVN Maasvallei en aan Landschapsbeheer Boxmeer

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice