Netflixen of vlinders fixen in 2023?
Van die bank af en de natuur in om als vrijwilliger vlinders te tellen, hoe leuk is dat! De Vlinderstichting brengt nu al in kaart welke natuurminnende vrijwilligers ze kunnen gaan voorbereiden voor deze mooie klus in 2023. Meld je daarom nu al aan om komend voorjaar al tellend jouw mooie rondje natuur te lopen.
Opgeven via contactformulier Vlinderstichting
Je kunt je opgeven door het contactformulier in te vullen op de website van de Vlinderstichting. Een medewerker van de Vlinderstichting neemt dan contact met je op om uitleg te geven en om samen met jou een route uit te zetten.
Hoe gaat dit in zijn werk?
- Je telt alle vlinders en/of libellen die je ziet
- Bij jou in de buurt
- Langs een vaste route tussen 50 en 1000 meter
- Liefst wekelijks (minder vaak mag ook)
- Van 1 april tot 30 september
- Het tellen duurt per keer ongeveer 15 minuten
- Getelde aantallen vul je online in (zo gepiept…).
Honderden tel-routes
Er zijn in Nederland honderden tel-routes uitgezet. In ons werkgebied in Oost-Brabant is behoefte aan meer tel-routes om een beter beeld te krijgen. Want De Vlinderstichting wil antwoord op vragen als: Hoezo en waarom gaat de vlinderstand achteruit? Waar in Nederland worden meer of juist minder vlinders geteld en waarom? Wat is de invloed van maaien? De invloed van stikstof?
Het houdt ons ook bezig
Onze adviseur ecologie en waterkwaliteit Bart Niemeijer is daarom blij met de tellingen van De Vlinderstichting: ‘Wij leggen ecologische verbindingszones aan om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Via deze aangelegde natuurstroken kunnen dieren en zaadjes van planten ongehinderd van het ene gebied naar het andere. Dit bevordert een gezonde biodiversiteit; verschil in plant- en diersoorten. We zijn altijd benieuwd naar tellingen, meetbaar resultaat.’
En het aantal (soorten) vlinders zegt iets over de kwaliteit van de leefomgeving? ‘Ja, veel libellen bij een sloot bijvoorbeeld kan duiden op een goede waterkwaliteit. Daar gaat mijn waterschapshart dan wel sneller van kloppen.'
Daar gaat mijn waterschapshart sneller van kloppen!
Mooi voorbeeld: de Bosbeekjuffer terug van weggeweest
Een voorbeeld? ‘Afgelopen zomer zagen collega’s een knalblauwe bosbeekjuffer in de Oeffeltse Raam bij Boxmeer. Deze was hier sinds 1918 niet meer gezien. De bosbeekjuffer houdt van een bochtige beek met hier en daar obstakels van takken. Ook wil deze juffer liefst schoon water, koel en zuurstofrijk. Dan zie je dus dat het echt wel loont om landschappen doordacht in te richten en beken en sloten goed te onderhouden.’
Meer info over vlinders en libellen tellen
Meer info over vlinders en libellen tellen vind je op de website van de Vlinderstichting. Nu al meer leren over libellen? Doe de online libellencursus!
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice(opent in nieuw venster)
Recent nieuws
- DJ La Fuente heeft de FlushFactor! Check het doorspoelgedrag van festivalbezoekers Festyland in onze aftermovie
- Nieuwe combinatie van technieken verwijdert medicijnresten uit rioolwater in Dinther
- UPDATE: de webinar over onze subsidie recreatie-educatie is verzet naar maandag 28 oktober 11:00 uur. Schrijf je nog in!
- Fosfaat en medicijnresten verwijderen in Vinkel
- Interview met collega's Janneke Snijders en Erwin van de Pol over verantwoordelijkheid indirecte lozingen