De Bosbeekjuffer: terug van weggeweest
Ben je als ecoloog op veldbezoek bij het beekherstelproject in de Oeffeltse Raam, stuit je ineens op een juffer. En niet zomaar eentje. De Bosbeekjuffer is sinds een eeuw (!) terug van weggeweest. Reden? De bosbeekjuffer leeft bij natuurlijke, schone beekjes en profiteert van beekherstel. Laten dat nou net maatregelen zijn die we in de Oeffeltse Raam nemen. De plannen voor verder beekherstel in deze omgeving bieden deze fraaie juffer de komende jaren kansen om zich verder uit te breiden.
Doordat er geïnvesteerd is in de verbetering van de waterkwaliteit en beekherstel heeft de juffer zich kunnen herstellen. En is nu dus weer teruggekomen in de Oeffeltse Raam. De Bosbeekjuffer gaat profiteren van het kronkelen (meanderen) van de beek en het bouwen met natuur (dood hout en boomwortels).
Artikel met collega Bram Spierings in Nature Today
Nature Today maakte een artikel met de Vlinderstichting en onze ecoloog Bram Spierings over de Bosbeekjuffer en de Oeffeltse Raam.
Lees het artikel op de website van Nature Today
Project Oeffeltse Raam
Samen met de gemeente en andere belanghebbenden passen we de beek aan zodat deze de gevolgen van klimaatverandering beter aankan. Zo leggen we een overloopgebied aan om bij hevige regenval overtollig water op te vangen, onderzoeken we hoe we het water efficiënter kunnen afvoeren richting de Sambeekse Uitwatering en zorgen we voor wateraanvoer vanuit de Maas om ook tijdens droogte water in de beek te houden.
Lees wat we nog meer doen in project Oeffeltse Raam

Recent nieuws
- Toekomst bakenbomen in project Meanderende Maas24 maart 2023
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen Aa en Maas bekend23 maart 2023
- Zorgen om das en dijk, en...spoorwegen!23 maart 2023
- Collega's met Wereld Waterdag in Ghana voor Blue Deal programma23 maart 2023
- Zoon van verzetsheld en oud-medewerker van Aa en Maas overhandigt fotoboek met kanalisatie van de Aa22 maart 2023