Bezoek zondag 28 mei gratis ons gemaal Van Sasse


16 mei 2023

Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. De komende periode stellen we gemaal Van Sasse in Grave op een aantal zondagen gratis open voor publiek. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een Efteling-waardige virtuele expositie! Kom tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Gemaal Van Sasse

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. Tegenwoordig loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in als het water in de Maas laag staat. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Tijdens de rondleiding nemen we je mee terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Je komt te weten hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse, vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant. Hij speelt vandaag de dag een verrassende rol tijdens een virtuele expositie in het gemaal. Een Efteling-waardige attractie!

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens je bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen obstakel vormt. Iets wat heel belangrijk is voor de vismigratie. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroutes, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. Je kunt de route alvast downloaden op deze pagina of vraag hiernaar in het gemaal.

Openingstijden

Gemaal Van Sasse

Gemaal Van Sasse is geopend op de laatste zondagen van april t/m september en op Open monumentendag zondag 10 september. Bezoekadres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave.

Museumgemaal Caners

De laatste zondagen van juni t/m september is ook ons museumgemaal Caners gratis open voor bezoekers. Bezoekadres: Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice