Bezoek komende zondag gratis onze gemalen Van Sasse of Caners!


24 april 2023

Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. De komende periode stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande op een aantal zondagen gratis open voor publiek. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een virtuele expositie in gemaal Van Sasse die je niet snel zal vergeten! Kom tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Collega Arno van Zwam leidt je rond in gemaal Van Sasse

"Inmiddels werk ik zo’n 22 jaar bij het waterschap als gebiedsbeheerder en dijkinspecteur. In die lange periode heb ik veel ervaring opgedaan, onder andere met waterbeheer en diverse projecten.

In 2014 renoveerden we ons gemaal Van Sasse. We bedachten hier een bezoekerslocatie van te maken. Van mei tot oktober stellen we het gemaal open op de laatste zondag van de maand, maar ook op andere tijden op verzoek van groepen onder andere scholen, heemkundeverenigingen en buurtverenigingen. We kregen zelfs bezoeken van studenten van de universiteit van Boston en afgevaardigden van het ministerie uit Colombia!

Het is ontzettend leuk en belangrijk ons werk uit te leggen aan anderen, vaak is men niet op de hoogte wat we allemaal doen. We hebben ook echt wel iets te vertellen als het gaat over schoon- voldoende-natuurlijk- en veilig water. Het is goed om met mensen uit diverse gelederen en jongeren te sparren over de belangrijke thema’s die actueel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatverandering, verstedelijking en de graverij van bevers en dassen in onze dijken en sloten en beken.

We halen goede tips op van de bezoekers. Die bespreken we binnen onze organisatie. Wij geven hen ook tips mee vanuit onze kennis, zoals het vasthouden van water en de vergroening van tuinen. Ook hebben we het over schoon water, en wat het effect is als onkruidbestrijdingsmiddelen, billendoekjes en frituurvet in ons (riool)water komen.

Soms raak ik niet uitgepraat, 'werken met water voor nu en later' is dan ook zo divers. Het blijft leuk."

Zondag 30 april gemalen gratis geopend voor publiek!

Wil jij een kijkje nemen in ons gemaal? We leggen je uit hoe de gemalen werken en nemen je mee terug in de tijd.

Meer informatie over rondleidingen in Gemaal Caners en Gemaal Van Sasse

Arno van Zwam (links op de foto) geeft een rondleiding in Gemaal Van Sasse

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice