Nieuwsservice 7 september 2023


logo-header
Nieuwsservice 7 september 2023

Waterbericht augustus 2023: onttrekkingsverbod niet meer nodig dankzij alle regen

hoogwater-maas-juli-2021-0721-hoog-water-sloot-vol-water-volle-sloot_2_large

Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd is het zogeheten onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater niet meer nodig in ons werkgebied. Ook niet met een aantal droge en tropische dagen in het verschiet. Vijf vragen en antwoorden.

‘We blijven vechten tegen deze en andere ongewenste gasten uit verre oorden’

grotewaternavel

Een onwelkome gast heeft zich genesteld in ons hele werkgebied, en zijn naam is de grote waternavel, een invasieve moerasplant afkomstig uit Noord-Amerika. Deze plant heeft zich snel verspreid in de sloten en beken van Oost-Brabant, met Koningsvliet als de grootste hotspot. Het verwijderen van deze exotische indringer is een intensieve taak waar we als waterschap druk mee zijn. In dit artikel lees je meer over de Grote waternavel, de gevolgen ervan voor het ecosysteem en onze inspanningen om het probleem aan te pakken.

Van opruimdisco tot gratis varen of suppen; ga mee scheppen voor schoon water!

2023-9-6-scheppen-schoon-water

Op 16 september is het World Cleanup Day. Die dag staan er, verspreid over mooie plekjes in ons werkgebied, allerlei cleanup-activiteiten op het programma. Zo kun je meedoen aan een gezellige of sportieve activiteit, nieuwe plekjes ontdekken en meteen een goede daad verrichten.

Werkzaamheden aan de dijk nabij industrieterrein De Brand in Den Bosch

DeBrand

Nabij industrieterrein De Brand in Den Bosch gaan we werkzaamheden aan de dijk verrichten. Dit doen we omdat de toplaag van de dijk vrij zanderig is en omdat de grasmat slecht is.

Waterstand Maas weer op orde na herstel stuw Grave

maas

Zaterdagavond 2 september is het de aannemer gelukt om de schotten in de jukken te plaatsen. Hiermee is het gat gedicht en het ongecontroleerde waterverlies vanuit de stuw gestopt. De Maas tussen Sambeek en Grave kon daardoor weer vollopen. Vanaf zondagochtend was het waterpeil hoog genoeg (7.60 NAP) voor de scheepvaart.

Maas tussen Sambeek en Grave gestremd

2023-9-1-stuw-grave_1

Via Rijkswaterstaat ontvingen wij vandaag het bericht dat tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de jukken bij stuw Grave er vanmorgen één juk is uitgeklapt. Een andere juk was door de werkzaamheden buiten werking. Het gevolg is dat er sprake is van een waterstandsdaling tussen Sambeek en Grave. Op dit moment probeert de aannemer van Rijkswaterstaat de problemen op te lossen maar dat is een ingewikkelde klus door de sterke stroming op de Maas.

Tweede grote maaironde gestart

hertogswetering_maaien2

Als sloten en beken dichtgroeien, belemmert dat de aanvoer en afvoer van water. Dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij wateroverlast door hevige regenval. Daarom maaien we de oevers van sloten en beken.

Werken bij Aa en Maas? Bekijk onze toffe vacatures!

2023-9-4-vacature-p_o_1

Wil jij werk dat ertoe doet en werken met plezier? En vind je het belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen? Dan is Aa en Maas dé plek waar je moet zijn! We zijn uitgeroepen tot Beste Overheidsorganisatie van Nederland en we wonnen de FUTURPROOF-award, omdat we voorop lopen met verjonging en toekomstgericht zijn. Bekijk onze openstaande vacatures hier.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.